10.2 C
София
петък, май 3, 2024

Анкара: Нямаше лош умисъл към Урсула Фон дер Лайен по случая „дивангейт“!

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Турското външно министерство разпространи днес реакция към последните изявления на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка с посещението ѝ в Турция и създалата се неловка ситуация с липсата на стол за нея, предаде телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Спорът по повод разпределението на столовете по време на посещението в Турция на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел нямат нищо общо с това да бъдеш европеец, да бъдеш жена, с Истанбулската конвенция и с позицията на ЕК.

Безсмислено е да се търси лош умисъл в случая, се казва в позиция на турското външно министерство, цитирана от БТА.

Реакцията идва след изявлението на председателката на ЕК в понеделник, когато тя заяви, че се е почувствала засегната, незачетена като жена и европеец по повод случая „дивангейт“. По думите ѝ всичко се е случило, защото е жена. Тя добави, че е първата жена председател на ЕК. Фон дер Лайен заяви, че ЕК ще предложи законопроект, с който да се заобиколи съпротивата срещу въвеждането на Истанбулската конвенция.

Турция изпълни всички предявени към нея искания (по време на визитата на Фон дер Лайен и Мишел), се казва в изявлението на турското външно министерство.

Турция е доволна от това, че за първи път председател на ЕК е жена и смята, че това представлява важна стъпка за увеличаване на правата на жените и за равните права. Нашият президент поддържа близки приятелски връзки с Фон дер Лайен, базирани на взаимно доверие и уважение, е посочено още в текста.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ