19 C
София
сряда, май 1, 2024

Важно за гласуващите българи в Гърция и Словения

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Във връзка с предстоящите на 4 април парламентарни избори и предвид действащите ограничителни мерки на територията на Гърция посолството на България в Атина предоставя на българските граждани, пребиваващи в страната, удостоверение за придвижване до и от избирателните секции, включително от други населени места, предаде NOVA.

Документът за придвижване е съгласуван с Министерството за защита на гражданите на Република Гърция като валиден за придвижване в изборния ден за целите на упражняване на избирателното право на българските граждани. Чрез него се гарантира правото на придвижване на българските граждани в Гърция в деня на изборите. Той е валиден от 07.00 до 21.00 ч. на 4 април 2021 г.

Посолството ни в Любляна предоставя уведомително писмо за изборите на българските граждани, които се намират три области в Словения, включени в т.нар. червена зона.

Това са граничещият с Италия Горишки регион, Крайморско-карстовият регион, граничещ с Хърватия и Италия, и Каринтийският регион, в близост до Австрия.

По информация на мисията ни придвижването на граждани от и към тези области се забранява за периода от 26 март до 2 април 2021 г. То ще се допуска само във важащите и сега случаи по изключение, както и след извършена имунизация, представянето на отрицателен резултат от PCR и бърз антигенен тест за коронавируса, на документ за преболедуване на COVID, при транзит и др. На този етап е позволено движението между общините в посочените области.

Проверка по рама

Обявеното затваряне на трите региона няма да възпрепятства българските граждани да упражнят правото си на глас на изборите за Народно събрание в посолството в Любляна. Пътуващите от тези области могат да се позовават на едно от 12-те изключения, касаещи достъпа до дипломатически и консулски представителства в Словения.

По препоръка на местните органи, българското посолство в Любляна предоставя уведомително писмо за изборите, което би могло да се представи в случай на проверка. То може да бъде изтеглено от сайта на мисията ни.

Към писмото гласуващите ни сънародници могат да носят попълнена и подписана декларация на МВР на Словения за основателността на пътуването, като тя също е поместена на интернет страницата на посолството (както и неофициален превод на български език).

Декларацията трябва да съдържа името на пътуващия, адреса, данните на евентуално придружаващите го лица, обективната причина, предвидената продължителност на престоя и твърдението, че лицето не е поставено в изолация или под карантина.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ