16.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Военните в Мианма помилваха хиляди затворници

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Пореден протест срещу военния преврат, 12 февруари 2021 г.

Военните в Мианма днес обявиха, че помилват над 23 000 затворници. Указът е издаден от главнокомандващия въоръжените сили на страната генерал Мин Аун Хлаин, предадоха информационните агенции.

В съобщението се посочва, че решението за помилване е взето на фона на това, че се изгражда нова демократична държава, по пътя на мира, развитието и дисциплината, за да се превърнат затворниците в достойни граждани, а обществото да бъде удовлетворено.

Помилването се отнася за 23 314 лишени от свобода. С отделен указ са помилвани 55 чужденци.

На 1 февруари военните в Мианма обявиха, че се въвежда извънредно положение за срок от една година, а ръководството на страната се сменя, заради мащабни фалшификации на парламентарните избори през ноември.

Тогава бяха задържани около 30 души, сред които президентът Вин Мин и държавният съветник и външен министър Аун Сан Су Чжи.

Проверка по рама

Партията на Су Чжи, която е лауреат на Нобелова награда за мир, спечели изборите през ноември и трябваше да започне да сформира правителство.

Големи амнистии цел намаляване броя на излежаващите присъди в пренаселените затвори, са чести и обикновено се правят по случай важни дати от националния календар. Днес е официален празник в Мианма.

След държавния преврат са били задържани над 200 души, според НПО за защита на политическите затворници.

Сред задържаните е и Шон Търнел – австралийски гражданин, който беше икономически съветник на сваленото правителство на Аун Сан Су Чжи.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ