15.2 C
София
сряда, май 8, 2024

Германските власти призоваха за Великден виртуални литургии

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Представители на двете най-големи християнски църкви в Германия, католическата и протестантската, изразиха днес „изненада“ от мерките на федералните и провинциалните правителства, които предвиждат провеждането на великденски религиозни обреди без присъствието на вярващи, и обявиха, че няма да следват препоръки на правителството.

„По време на Коледа показахме, че с повишено внимание можем да проведем литургии в присъствието на верните. Ето защо не искаме да се отказваме от великденската литургия “, каза Георг Батцинг, председател на Германската епископска конференция.

Досега Протестантската църква в Германия отказа да коментира препоръките на федералното и провинциалното правителство и обяви консултации с представители на политиката.

Протестантите ще решат след разговора

Председателят на германския протестантски съвет Хайнрих Бедфорд-Щром изрази учудване от снощното решение на федералното и провинциалното правителство.

„Решението за срещата на върха на короната ни изненада, особено като се има предвид, че това е най-важният християнски празник“, каза Бедфорд-Стром.

Проверка по рама

Той съобщи, че протестантската църква първо ще се опита да разбере от представителите на политиката защо предложените хигиенни концепции не са достатъчни и че след това ще бъде решено как да се третира искането да не се прави литургия.

Договорено удължаване на настоящите мерки

На среща от понеделник до вторник представители на федералното и провинциалното правителство решиха да не забраняват богослуженията по Великден, но призоваха християнските общности да се съсредоточат върху провеждането на виртуални меси поради рязко влошената епидемиологична ситуация.

Миналата година, по време на пролетното заключване, християнските църкви се въздържаха от провеждане на литургии в църкви.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ