13.8 C
София
събота, април 20, 2024

Година след като Тръмп беше подиграван за коментарите си за лечение на коронавирус със „слънчева светлина“, изследванията разкриват, че той е 8 пъти по-ефективен, отколкото се смяташе досега

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Президентът Доналд Тръмп, който спекулира миналата година, че слънчевата светлина може да неутрализира коронавируса, е оправдан поради скорошно проучване, в което се твърди, че ултравиолетовите лъчи могат да убият вируса осем пъти по-бързо, отколкото се смяташе досега.

В  Университета на Калифорния в Санта Барбара  (UC Santa Barbara) публикува резултатите от мулти-университетско проучване от миналата седмица, че взе по-задълбочен поглед към играе ролята на слънчева светлина за неутрализиране на активни вирусни частици.

В писмо в Journal of Infectious Diseases, екип от изследователи от UC Santa Barbara, Орегонския държавен университет, Университета в Манчестър и Федералната политехническа школа в Цюрих изследват друга от добре познатите характеристики на SARS-CoV-2. вашата уязвимост към слънчева светлина. Вашето заключение? Може да са необходими повече от UVB лъчи, за да се обясни инактивирането на слънчевата светлина на SARS-CoV-2 “, отбелязват от университета.

Чрез осветяване на вируса в синтетична слюнка под UVB светлина в лабораторни условия, изследователите се заеха да проверят теория, която, ако прогнозите бяха точни, би могла да види „слънчево инактивиране на SARS-CoV-2“ с излагане. светлина.

„Теорията предвижда, че инактивацията трябва да се случва с порядък по-бавно“, каза професорът по машиностроене в Санта Барбара в Университета на Калифорния Паоло Лузато-Фегиз.

Съвместното университетско проучване  посочи  нещо особено: „При експерименти вирусите в симулирана слюнка и изложени на UVB лампи са инактивирани повече от осем пъти по-бързо, отколкото теорията би могла да предвиди.“

Училището добави: „[проби, отгледани] в пълна хранителна среда преди излагане на UVB, бяха деактивирани повече от три пъти по-бързо от очакваното“, но изследването стигна до заключението, че са необходими повече изследвания.

„Така че учените все още не знаят какво се случва“, каза Лузато-Фегиз. „Нашият анализ посочва необходимостта от допълнителни експерименти за отделно тестване на ефектите от специфични дължини на вълните на светлинен и среден състав.“

Първоначалните открития очевидно са добра новина за онези, които се надяват да се отпуснат навън и да се насладят на естествения витаминен стимулант и дезинфектант, който е слънцето.

Но това изследване е интересно и по друга причина; Големите медии разкритикуваха Тръмп миналия април, че предполагат, че слънчевата светлина може да убие коронавируса. Левицата CNN дори отговори на бившия президент с проверка на фактите, която разчиташе на погрешно тълкуване на изявленията му, за да го дискредитира.

Екип от така наречените „проверки на фактите“ на CNN измисли история в мрежата, която беше озаглавена: „Проверка на фактите: Тръмп опасно предполага, че слънчевата светлина и поглъщането на дезинфектанти могат да помогнат за излекуването на коронавирус“.

Тръмп , разбира се, никога не е предлагал „поглъщане на дезинфектанти“, но задвижван от дневния ред, който не разбира хумора или нюанса, намери разказ, който да го подкопае.

„След като Бил Брайън, изпълняващ длъжността заместник-секретар по науката и технологиите в Министерството на вътрешната сигурност, обясни по време на брифинга, че новите експерименти показват, че коронавирусът не процъфтява на слънчева светлина или топлина, президентът предполага, че американците, които имат вируса, могат да го лекуват чрез излизайки на слънчева светлина в горещ ден „, съобщи CNN.

Аутлетът по-късно цитира Тръмп.

„Има слух, че – знаете ли, много хубав слух – че излизате на слънце или ви е горещо и това има ефект върху други вируси“, каза Тръмп на 24 април миналата година. Тръмп се шегува, както обикновено, за да поддържа светъл тон, когато е възможно, че по същество би било удобно да се лекува вирусът с помощта на светлина или дезинфектанти или „начин, по който можем да направим нещо подобно, чрез инжектиране във вътрешността или почти почистване „.

CNN отстъпи в параграф девет от абсурдната „проверка на фактите“, че тогавашният президент „размишлява“. Тръмп просто разпитваше тогавашния член на оперативната група за коронавирус д-р Дебора Биркс по време на сравнително лек брифинг за възможните лечения за тогавашната нова болест, която медицинската общност мобилизира за борба.

Той никога не се застъпваше за инжектиране на Clorox.

Си Ен Ен и останалите медии на активистите използваха противоречия, за да грабнат заглавията, докато ценен разговор за наслаждаването на ползите от слънцето се загуби в объркването.

Глупостите от необходимостта да се добавя липсващ контекст към „проверката на фактите“ на CNN настрана, мрежата обобщи, че коментарите на Тръмп за слънчевите лъчи, потенциално неутрализиращи вируса, са невъзможни и глупави и не трябва да се приемат, аз се засмях. В мрежата дори е назначен лекар, който да прокани опозицията си срещу Тръмп по въпроса за ултравиолетовите лъчи и заразните болести.

„Излизането на слънце или излагането на тези високо интензивни UV лампи няма да ви предпази от Covid-19“, каза д-р Меган Рани пред CNN. „Не искам хората да мислят, че това е поредното чудотворно средство.“

Тръмп просто коментира силата на слънчевите UVB лъчи, очевидно въз основа на здравия разум и онова, което беше чувал от научната общност за обещанието за ултравиолетова светлина. Той го каза и в контекста на хората, които напускат – където се смята, че е открита относителна безопасност срещу повечето заразни болести.

UC Santa Barbara и други университети тестваха теорията за светлината срещу симулирана слюнка с вируси и досега установиха, че UV лъчите са мощна сила срещу микроскопичните микроби – нещо, което поне защитава любопитството на Тръмп към нея след това. Почти година.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ