15.8 C
София
неделя, май 19, 2024

Евролидерите и САЩ се договориха да работят заедно срещу Covid пандемията

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Европейските лидери се договориха да работят заедно със Съединените щати срещу пандемията от Covid-19 като най-големи производители на ваксини. Това стана ясно след приключилата снощи видеоконференция на европейските лидери, в която участва и американският президент Джо Байдън. 

Лидерите подчертаха, че ограниченията, в т.ч. и за маловажните пътувания, трябва да останат на този етап. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че Европа се намира в началото на третата вълна от Covid19, а в много страни-членки заразата отново се разраства. Тя обаче добави, че смъртността остава по-ниска спрямо разпространението на вируса и така се вижда първият ефект от ваксинирането. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел открои като наложително да се работи за подобряване на производството и разпределението на ваксините.

Мишел приветства Съединените щати за завръщането им в Европа след победата на Байдън. Американският президент открои сред темите от взаимен интерес, освен отговора на пандемията срещу Covid19, борбата с климатичните промени, задълбочаването на икономическите връзки и необходимостта от гаранции, че правилата ще се определят от демократични, а не от автократични държави.

Европейските лидери изразиха готовност да продължат сътрудничеството си с Турция по въпроси като миграцията, опазването на границите и борбата срещу тероризма.

Проверка по рама

Те обаче предупредиха, че ще решат през юни дали да задълбочат връзките си с нея в зависимост от това дали ще продължи да показва конструктивно поведение в Източното Средиземноморие. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ