11.4 C
София
четвъртък, май 2, 2024

Е. Божков за ФАКТИ: Енергетиката е дадена на групировки около Пеевски, Ковачки и Стойков

ПРОЧЕТИ СЪЩО

“Диверсификацията и строежът на нови ядрени блокове – на 7-ми и 8-ми ядрен блок в АЕЦ „Козлодуй“, е резултат от една среща в Белия дом на Бойко Борисов с Тръмп през 2018 г., ако не се лъжа. Преди това имаше едно подготвящо посещение на един помощник-държавен секретар. След разговорите в Белия дом, на които стана дума за съвместни проекти в ядрената енергетика, имаше още две посещения на хора от екипа на помощник-държавния секретар, който се занимаваше с ядрена енергетика и въоръжение в Белия дом. Тогава явно са поети ангажименти“. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ енергийният експерт, част от Стратегическия съвет на президента Румен Радев – Еленко Божков.

“Искам само да отбележа, че въпросът за диверсификация на ядреното гориво, или по-точно казано заместване на руското ядрено гориво с американско ядрено гориво, произведено от „Уестингхаус“, или негови клонове, се търкаля в българската енергетика от 90-те години. Първоначално беше за реакторите ВВЕР-440 – опити, които се оказаха неуспешни. Въпреки че разполагаха с цялата документация не можаха да се справят. Същото това се случи и в Дуковани – чешка атомна централа, в която има 440-мегаватови блокове. Тогава “Уестингхаус“ проявиха интерес да се опитат да произведат гориво за 1000-мегаватовите блокове. Тези техни опити продължиха и се провеждаха и в чешките централи „Темелин“, и в Южноукраинската централа. Трябва да кажем, че в Украйна има 15 ядрени блока, от които 13 са 1000- мегаватови и на 6 се опитва да се поставя американско ядрено гориво, но както в Темелин, така и в Украйна опитите не са успешни“, заяви още Еленко Божков.

“В Чехия отношение взе техният председател на ядрения регулатор – Дана Драбова, която категорично се противопостави на по-нататъшната експлоатация на ядреното гориво на “Уестингхаус““, допълни енергийният експерт.

“Аз ще цитирам навсякъде експерти, които говорят по този въпрос. А в България виждате, че говорят политиците. Защо по всичките тези въпроси не излиза да говори Цанко Бачийски, който е новият председател на нашия ядрен регулатор, а говорят Борисов и Петкова, както и американският посланик, които са изключително некомпетентни технически. Те могат да говорят оптимистично, но това е политическо говорене. Това няма нищо общо с това, което се случва. Важно е да кажеш, че са постигнати успехи и че трябва да се върви по този път“, коментира Божков.

Той коментира и “трансплантирането“, както го нарече водещата Маринкова, на реактори от Белене в Козлодуй

Проверка по рама

“То е резултат от от същите тези срещи и при него последствията ще бъдат също така трагични и неудачни, както при експеримента с ядреното гориво“, смята Еленко Божков.

“Вчера Богомил (б.р. Богомил Манчев) го каза много ясно. Проектът, или закарването на реактори от Белене в Козлодуй, е напът да провали и двата проекта, защото един проект с ВВЕР-1000 на новата площадката на “Белене“ би могъл да се реализира не в това десетилетие, както каза той, а в следващото. Прекалено дълго е. За това време ще се откажат всички. И те вече се отказват инвеститорите, като виждат тази възможност. Това, за което чакаха да минат карантините – да влязат в стаята с информацията, да разгледат документацията, не се осъществява. Те съвсем ще се откажат, когато се вижда тук, че има не решение на Министерски съвет, а информация за това какво са говорили за възможностите да се изгражда такъв блок. Те ще се откажат и по моя информация са напът да се откажат от проекта „Белене“, което ще доведе това това, че сега при острата нужда, която ще възникне в България, от електрическа енергия, заради Зелената сделка и заради това, че трябва да се затварят блоковете и се очаква, че 2025 г., въпреки всички приказки на Петкова, 2025 г., ще се наложи да затваряме въглищните блокове в “Марица изток“. Даже няма да имаме перспектива за изграждане на един или два 1000-мегаватови блока базови мощности“, добави експертът, част от Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

Еленко Божков говори и за евентуалното работене в посока изграждане 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ “Козлодуй“:

“Отсега им трябва едно 8 години според мен, за да се получат всички разрешения, нотификацията от Европейския съюз, за да се изработи проектът, да бъде одобрен той. Това ще са около 8 години и още между 6-8 години за изграждане. Трябва да отбележим нещо много важно. Ако се прави само един блок в АЕЦ „Козлодуй“, само 1000-мегаватовия ВВЕР от Белене, проектът “Белене“ се проваля, защото той е за два блока този проект и всичко е направено така, че да могат да се експлоатират и да се изградят два блока. Всичко отива на вятъра. Трябва да се отбележи и друго. Помощните съоръжения, инфраструктурата – говорим за открити разпределителни уредби, циркулационни и брегови помпени станции, те трябва да се подновяват, да се рехабилитират. Всичко подлежи на рехабилитация, което също отнема време“.

За аварията в АЕЦ „Козлодуй“, енергийният експерт каза следното: “Беше съобщено много небрежно, че това станало заради изключване на някаква оперативна верига, и то от човек, който е отишъл да осигурява работата на други хора, които ще работят на другия ден. За това той отишъл да обезопасява местоработата през нощта и случайно е изключил захранването, както те казват, на един датчик от първи канал. В една нормална ситуация това трябва до доведе до незабавна реакция в оперативното звено на централата, трябва да се преразгледат всички инструкции за работа, начинът на издаване на нарядите и допускането до работа. Задължително за това нещо първо трябва да говорят председателят на ядрения регулатор и директорите на централата. Дежурният инженер на блока, дежурният инженер на станцията на централата и най-малко един от директорите незабавно трябва да подадат оставка, защото това е много сериозно събитие“. Според него по тази тема енергийният министър Теменужка Петкова е правила забаламосвания.

“Аз мисля, че при вас говорих, че енергетиката е дадена на концесия на три корпоративни групировки, които според мен гравитират около един и същ център. Едната част са централите “Марица изток“ и долу в Южна България, които със сигурност се въртят около групировките, с които е свързан Делян Пеевски. Втората част е групировката, която гравитира около г-н Ковачки. Третата част това е в Козлодуй – Людмил Стойков, който се занимава с извеждането от експлоатация на 1-ви до 4-ти блок и съответно с цялото предприятие за радиоактивни отпадъци, и постепенно е влезнал в оперативното управление и всичко, което се случва в самата централа“, твърди членът на Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

Магазин за Акумулатори

“Както виждам напоследък се пристъпи към т.нар. конкурси. Такива конкурси се провеждат в БЕХ, в “Булгартрансгаз“, в ЕСО, в НЕК и “Булгаргаз“. Изборите на нови ръководители сега, преди изборите, ще даде възможност тези, които ще бъдат назначени, а се знае кои ще бъдат, да се затвърдят. След това освобождаването им ще бъде много трудно. Знае се, че за изпълнителен директор на БЕХ най-вероятно ще бъде определен Наско Михов – сегашният директор на АЕЦ „Козлодуй“, който за мен е изключителен виновник за всичките неща, които се случват до този момент в атомната централа. И ние сега, вместо да търсим отговорност от него, той ще бъде назначен за шеф на целия Български енергиен холдинг. От друга страна, днес чух, а и той самият се похвали, че председателят на Енергийната комисия от парламента – Валентин Николов, се готви да се кандидатира също за член на Съвета на директорите на БЕХ, като едновременно с това той все още е депутат, с което се нарушава законът. Той е в конфликт на интереси и това е абсурдно. Парламентът не е гласувал неговата оставка. Има ред нарушения на закона, които за мен са необясними.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F700972927447312%2F&show_text=false&width=560″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ