11.8 C
София
четвъртък, май 2, 2024

Заподозрян руски шпионин оттегли жалбата за арест, подадена в българския съд

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Иван Илиев реши, че „няма смисъл да настоява за освобождаване, ако съдът вече е разгледал подобно дело и е отхвърлил жалбите на четирима заподозрени“.

Бившият български офицер от военното разузнаване Иван Илиев, заподозрян от българските власти в шпионаж за Русия, оттегли жалбата си срещу задържането в понеделник и продължава да бъде арестуван. Според вестник 24 часа , позовавайки се на адвоката на заподозрения, Илиев смята, че „няма смисъл да настоява за освобождаване, ако съдът вече е разгледал подобно дело и е отхвърлил жалбите на четирима заподозрени“.

На 26 март съдът реши да държи под постоянен арест заместник-началника на дирекция „Бюджет“ на българското министерство на отбраната полковник Петър Петров, началникът на секретната служба на българския парламент Любомир Медаров, военният разузнавач Димитър Влахов гражданка на Русия и България Галина Илиева, съпруга на бившия офицер от военното разузнаване Иван Илиев.

Шестият член на групата, обвинен в шпионаж, призна за престъплението, сътрудничи на разследването и бе освободен под гаранция.

На 19 март българската прокуратура съобщи, че шестима бивши и настоящи служители на българското министерство на отбраната и военното разузнаване са задържани по подозрение в шпионаж за Руската федерация. На инструктажа бяха представени аудиозаписи и видео материали, получени със специални средства. Според прокуратурата те са доказателство за незаконните действия на задържаните. Прокуратурата отбеляза, че групата е била открита с помощта на специалните служби на Европейския съюз и САЩ.

На 22 март, във връзка с шпионския скандал, българското външно министерство обяви двама руски дипломати за персона нон грата. Руското посолство в България поиска да спре всякакви спекулации по това дело преди процеса, като същевременно подчерта, че „счита решението на българската страна за неразумно“. Дипломатическата мисия изрази увереност, че „процесът ще се проведе на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство“. Руското външно министерство обяви , че си запазва правото да реагира по огледален начин на експулсирането на дипломати.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ