11.7 C
София
петък, май 17, 2024

Трафикът в Суецкия канал се възобновява. Щетите са за милярди долари ! ВИДЕО

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ever Given, един от най-големите контейнерни кораби в света, се вижда, след като в понеделник беше изплуван изцяло в Суецкия канал [Управление на Суецкия канал чрез Ройтерс]

Ever Given, един от най-големите контейнерни кораби в света, се вижда, след като в понеделник беше изплуван изцяло в Суецкия канал [Управление на Суецкия канал чрез Ройтерс]

Трафикът през Суецкия канал в Египет се възобнови в понеделник, след като гигантски контейнеровоз, който блокира оживения воден път за почти седмица, беше преместен.

Кадри на живо от местна телевизия показват, че корабът, заобиколен от влекачи, се движи бавно в центъра на канала. Гарата ExtraNews заяви, че корабът се движи със скорост 1,5 възела (2,8 км / ч).

„Адмирал Осама Рабие, председател на Суецкия канал [SCA], съобщава за възобновяване на морския трафик в Суецкия канал, след като властта успешно спаси и плава гигантския панамски контейнеровоз EVER GIVEN“, се казва в изявление на SCA.

„Тя е свободна“, каза служител, участващ в операцията по спасяване.

Проверка по рама

Дългият 400 метра Ever Given е заседнал по диагонал през южния участък на канала при силен вятър в началото на миналия вторник, спирайки движението по най-краткия корабоплавателен маршрут между Европа и Азия.

След драгиране и изкопни работи през уикенда, спасителните работници от SCA и екип от холандската фирма Smit Salvage успяха частично да преизпълнят кораба по-рано в понеделник с влекачи.

Evergreen Line, която отдава под наем Ever Given, потвърди, че корабът е бил успешно преместен и каза, че ще бъде преместена и инспектирана за морска годност.

„Няма съобщения за замърсяване или повреда на товара и първоначалните разследвания изключват каквато и да е механична повреда или повреда на двигателя като причина за заземяването“, заяви Бернхард Шулте Корабно управление (BSM) в изявление.

Помогнати от върха на прилива, флотилия влекачи успя да измъкне луковицата на небостъргача с размери Ever Give от пясъчния бряг на канала, където той беше здраво настанен от миналия вторник.

Магазин за Акумулатори

Органът на канала информира корабоплавателните агенции, че конвои от кораби ще възобновят движението си в двете посоки през канала от 19:00 (17:00 GMT).

Раби каза, че каналът е плаващ, след като Ever Given е освободен невредим.

„Корабът излезе непокътнат и няма проблеми. Току-що търсихме дъното и почвата на Суецкия канал и за щастие той е здрав и няма проблеми, а корабите ще преминат през него днес “, каза той пред телевизия Nile.

След като изтегли напълно натоварения 220 000-тонен плавателен съд над брега на канала, екипът за спасяване изтегли кораба към Горещото горчиво езеро, широк участък от вода на половината път между северния и южния край на канала, каза SCA.

Освобождаването на кораба е станало, след като драгите са прахосмукали пясък и кал от носа на кораба.

„Временният натиск за завършване на тази операция беше очевиден и безпрецедентен“, каза Питър Бердовски, главен изпълнителен директор на собственика на Smit Salvage Boskalis, след като Ever Given бе преместен наново.

Компанията съобщи, че около 30 000 кубически метра пясък са драгирани.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ