16.4 C
София
неделя, май 19, 2024

Италия посреща Великден с ограничения – и социални, и материални

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Контролно-пропускателен пункт и карабинери близо до Колизеума в първия ден от срока на червената зона в Рим, 3 април 2021 г.

Италия отново ще посрещне Великден в условията на локдаун. За втора година утре папа Франциск ще произнесе великденското си послание на празния площад „Свети Петър“ в Рим.

Папа Франциск посвети ритуала на „Пътят на кръста“ – за Страстите Христови на Разпети петък, проведен на почти празния площад „Св. Петър” в Рим, на децата.

Без да произнесе реч след благословията си, той прегърна няколко деца, участващи в церемонията.

До вторник Италия ще е „червена зона“. Разрешено е днес, утре и в понеделник да се отиде на гости на роднини в същия град или в селище от същата област по местоживеене.

Може да се спортува на открито, даже да се плува в морето, но без да слънчеви бани на плажа или пикник в планините, постановиха властите.

Проверка по рама

Ограниченията, с които италианците ще посрещнат  католическия Великден са и материални. Факт е, че в резултат на пандемията Италия  обедня, предава кореспондентът на БНР в страната.

Отчита го Националния статистически институт ИСТАТ: потреблението само за Великден е спаднало с 40% в сравнение с преди две години.

Хората пазаруват по-малко, бедните са близо 6 милиона души.

Освен това, ограниченията да се пътува дори между отделните общини за втора поредна година на Великден, също се отразява на потреблението и търговията.

Военни и полицаи в патрулират в Рим. Италия ще посрещне Великден с рестрикции, след като правителството обяви страната за „червена зона“ на Covid-19 от 3 април, за да предотврати социалното взаимодействие по празниците.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ