16.5 C
София
неделя, май 19, 2024

Как да се оцени рискът от манипулации на вота и от изкривяване на изборните резултати

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„На базата на нашата експертиза сме разработили онлайн инструмент, оценяващ риска от манипулации над вота на избирателите преди изборите за Народно събрание на 4-ти април“, каза в „Хоризонт до обед“ Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.
Институтът за развитие на публичната среда ще представи утре онлайн инструмента, с чиято помощ граждани, журналисти и отговорни за изборите институции ще могат да насочат вниманието си към най-уязвимите от изборни нарушения точки в страната.
Инструментът показва какви са възможните причини за контролиран вот и как да се внимава и да се предотвратят подобни изкривявания.

„Ние вече в три последователни парламентарни избори използвахме този инструмент, като той показва секциите, в които общите резултати са със сериозни отклонения от резултатите в тези населените места и райони“, поясни още Лазарова.

„На събитието утре ще покажем конкретните точки и населени места. Секциите, в които има установени такива изкривявания на вота, са четирицифрено число при всеки от изминалите парламентарните избори. Това е при секции, в които са гласували над 100 избиратели. Ние прилагаме критерии, филтри, които да ни покажат интересно електорално поведение, което се отклонява от резултатите на съответните партии в населените места“, каза още Лазарова.

Институтът за развитие на публичната среда е дългогодишен независим наблюдател на изборния процес в България, работещ с мрежа от доброволци в страната и в чужбина.

Още по темата в звуковия файл.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ