11.8 C
София
петък, април 26, 2024

Кипър разчита на колективен имунитет в началото на лятото

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Кипър е на първо място сред 27-те държави-членки на Европейския съюз по брой извършени тестове за коронавирус, според най-новите данни на Европейския център за контрол и превенция на инфекциите (ECDC), публикувани в събота.

25 899 теста на 100 000 жители са извършени в Кипър в периода от 24 януари до 7 февруари. Това е почти двойно повече от следващата го Дания.

За същото време в България са направени 909 теста на 100 000 души.

Провеждането на масови тестове на населението, бързото откриване на новозаразени и проследяване на контактите им е централен стълб на правителствената стратегия за борба с разпространението на вируса от самото начало на пандемията, подчерта здравният министър Константинос Йоану. Целта е да се сведе до минимум възможността за възникване на огнище на Ковид-19 в общността и на работните места, както и да се осигури своевременна реакция на здравните власти при необходимост.

Досега са проследени общо над 73 000 контакта, в резултат на което са били установени повече от 17 000 от положителните случаи, което е 54% от общия им брой, съобщи здравното министерство.

Проверка по рама

През последните две седмици в страната се извършват по над 30 – 40 000 теста на ден, след като бе въведено задължително ежеседмично безплатно изследване на работещите. Положителните резултати от тях са под 0.5%.

Днес са отворени 56 пункта за безплатно тестване.

Въпреки подобрената епидемиологична ситуация много от ограничителните мерки остават до края на февруари, реши правителството тази седмица.

Колективният имунитет в Кипър може да бъде изработен към началото на лятото, смята здравният министър. До момента в страната са ваксинирани над 42 000 души, като вече започна третата фаза на Националния план за ваксинация срещу Covid-19 – за възрастовата група група 75-79 г.

До края на юни се очаква да бъдат обхванати около 500 000 души, което е близо 60% от населението.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ