20.8 C
София
вторник, май 7, 2024

Обединеното кралство и ЕС потвърдиха съблюдаването на Протокола за Северна Ирландия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Парламентът на Северна Ирландия

Обединеното кралство и ЕС потвърдиха пълната си ангажираност за съблюдаване на Протокола за Северна Ирландия след среща в Лондон на британския вицепремиер Майкъл Гоув и заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович.

След завършилата късно снощи среща Гоув и Шевчович заявиха, че са имали „приятелска, но конструктивна“ дискусия, но обещаха пак да се срещнат, за да се заемат с решаването на всички останали проблеми.

По-рано Гоув призова за преразглеждане на договореностите, които включват проверки на стоките между Северна Ирландия и Великобритания, както и за двугодишен „гратисен период“ за прилагане на разпоредбите.

Ирландският премиер Михол Мартин обаче заяви за Би Би Си, че отлагането може да бъде само с няколко месеца. А преди да пристигне в Лондон Шевчович писа на Гоув, че Северноирландският протокол е единственият начин да се избегне твърда граница на остров Ирландия.

Първият министър на Северна Ирландия Арлийн Фостър, която иска Протоколът да бъде премахнат от спорзумението за Брекзит твърди, че стриктното му прилагане е невъзможно и дори обвини Шевчович, че „си заравя главата в пясъка“, за да не чуе за наличните гранични проблеми.

Проверка по рама

Сега, в съвместното изявление на Гоув и Шевчович се изтъква, че двете страни потвърждават ангажиментите си към Споразуменето от Разпети петък и правилното прилагане на Протокола за Северна Ирландия. Това е необходимо, по техните думи, за гарантиране на стабилността, избягването на твърда граница и минималното нарушаване на всекидневния живот на живеещите на остров Ирландия хора.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ