10.3 C
София
събота, май 4, 2024

ООН: ЕС се нуждае от по-ефективни механизми за мигрантския натиск

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Европа би могла по-добре да управлява мигрантския поток към нейните граници, ако разполагаше с предсказуеми държавни системи по тези въпроси, каза шефът на бежанците в ООН, визирайки пристигането на стотици на италианския остров Лампедуза през уикенда, предава Ройтерс.

Миналата седмица нaд 1400 мигрaнти акостираха нa мaлкия ocтрoв в Южнa Итaлия.

„Фактът, че отново станахме свидетели на прииждания през централното Средиземноморие е допълнително доказателство, че Европа се нуждае от предвидими механизми за справяне с тези въпроси“, каза Филипо Гранди, комисар на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

На съвместна пресконференция с Илва Йохансон, европейски комисар по вътрешните работи, Гранди допълни, че е необходима система за приемане и преместване на мигранти и че тяхното връщане не трябва да се толерира.

Представителят на ООН заяви, че е съгласен с европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, че Европа се нуждае от механизъм, който балансира „договореностите за пристигане със солидарността чрез преместване“.

„Аз лично смятам, че това е най-малкото, което Европа може да направи“, каза Гранди и уточни: „Ние също се нуждаем от… справедлив механизъм за връщане в техните страни на тези, които не са признати за бежанци.“

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ