16.5 C
София
неделя, май 19, 2024

Търсят се идеи за финансиране по програмата „Европа като общност на граждани“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Граждански организации с добри идеи за подпомагане на местните общности могат да получат финансиране в конкурс, провеждан с посредничеството на Софийска платформа. Финансирането е осигурено от програма „Европа като общност на граждани“. Очакват се 20 идеи от Централна, Източна и Южна Европа. Целта е проектите да засилват гражданската активност на местно ниво.

Пред БНР Луиза Славкова от Софийска платформа уточни, че „Европа като общност на граждани“ е уникална програма, защото по думите й почти няма програми, насочени специфично към организации на местно ниво.

Освен финансова подкрепа в максимален обем до 35 хиляди евро, програмата предлага и цялостна подкрепа за организациите в тяхното развитие, обясни Луиза Славкова.

В момента се разработва Индекс за гражданско здраве, който показва, че българите отвъд участието си на избори не припознават почти никакви други форми на гражданско участие, съобщи Славкова.

В момента подкрепените български организации от предишен цикъл на програмата са три – във Варна, Благоевград и Свиленград.

Проверка по рама

Марияна Апостолова от местната инициативна група „Свиленград Ареал“, разказа в предаването „Хоризонт до обед“ за техния проект „Мост между поколенията“.

Представихме си, че можем да изровим зрънцето на надеждата, че поколенията може да са заедно и взаимно да си помагат, да добруват – как възрастните могат да се научат да използват съвременните устройства от младежите и как младежите да научат да обработват градините, за да са още по-добре подготвени за предизвикателствата на съвременния свят. Стари и млади заедно да открият отново пътя, по който са вървели нашите предци.“

Луиза Славкова очерта две посоки, на които програмата „Европа като общност на граждани“ акцентира:

„Поддържане на гражданските пространства – развиване на дейности в читалищата, библиотеките, музеите, местните културни центрове и такива, които подкрепят местния диалог.“

Не се финансират строителство, филми, фестивали, търговски продукти.

26 април е крайният срок за кандидатстване

Магазин за Акумулатори

Повече ще научите от звуковия файл. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ