12.3 C
София
петък, май 3, 2024

Украйна ЗАПЛАШВА с ядрено оръжие !

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Посланикът на Киев в Германия призовава трансатлантическия съюз за сигурност да предостави на Украйна дълго търсено членство.

Дългогодишният натиск на Украйна за членство в НАТО придоби подновена спешност в резултат на засилено напрежение с Русия [Архив: Сергей Тахмазов / Ройтерс]
Дългогодишният натиск на Украйна за членство в НАТО придоби подновена спешност в резултат на засилено напрежение с Русия [Архив: Сергей Тахмазов

Съобщава се, че украински дипломат е предупредил Киев да бъде принуден да се сдобие с ядрено оръжие, за да гарантира сигурността на страната, ако НАТО не се присъедини към искането за членство на фона на спираловидно напрежение със съседна Русия.

Андрей Мелник, посланик на Украйна в Германия, предложи на националната обществена радио мрежа Deutschlandfunk в четвъртък, че администрацията на президента Владимир Зеленски преценява всички възможни варианти, тъй като се надигат страхове от евентуална ескалация на военните действия в обхванатия от конфликта на страната изток.

„Или сме част от алианс като НАТО и също така допринасяме за укрепването на тази Европа, или имаме само една възможност; да се превъоръжим “, цитира думите на Мелник германската агенция DPA. „Как иначе бихме могли да гарантираме нашата защита?“

Неговите коментари дойдоха след засилени боеве през последните седмици в украинските области Донецк и Луганск, където правителствените сили се бориха с подкрепяните от Русия сепаратисти, след като бунтовниците завзеха територия там през април 2014 г.

Междувременно Русия събра десетки хиляди войници, както и танкове и артилерия близо до споделената граница в региона. Москва също мобилизира войски в анексирания Черноморски район на Крим, който анексира от Украйна през март 2014 г.

Проверка по рама

Напор на Киев за НАТО

В момента Украйна е съюзник на НАТО, но не е член. От години се опитва да започне преговори за присъединяване, но постоянно отказва.

Въпросът придоби нова актуалност в последно време в резултат на конфликта с Москва.

По-рано този месец Киев призова за бързо ускоряване на влизането му в алианса, заявявайки, че това е единственият начин за прекратяване на конфликта в района на Донбас, част от който са Донецк и Луганск.

Москва се противопоставя на кандидатурата за издигане на Киев и обвини НАТО и водещата държава-членка САЩ, че са превърнали Украйна в „буре с барут“ с увеличаване на доставките на оръжие за страната.

Междувременно НАТО каза на Украйна да започне вътрешни реформи и да развие своите отбранителни способности, за да бъде обмислена за членство.

Зеленски заяви в петък, че отново е повдигнал въпроса за кандидатурата на Украйна за членство в НАТО, докато е присъствал на разговори с френския президент Еманюел Макрон в Париж. Германският канцлер Ангела Меркел също се присъедини към дискусиите във френската столица чрез видео връзка.

Магазин за Акумулатори

Украинският президент заяви пред репортери след срещата, че се чувства подкрепен от Франция и Германия, и двете страни членки на НАТО, по отношение на плана за действие на страната му за присъединяване към алианса.

Той също така заяви, че е готов да проведе четиристранни разговори, които включват руския президент Владимир Путин, за да успокои отношенията със съседката си, като добави, че според него отделна среща между американския президент Джо Байдън и Путин, предложена от Вашингтон, може да помогне за решаването на някои въпроси.о

Путин призова да се оттегли

По-рано тази седмица Киев възложи вината за ескалиращото напрежение с Русия на Москва, а украинският външен министър Дмитро Кулеба осъди Кремъл за „влошаване на ситуацията със сигурността“ в региона.

Обръщайки се към пресконференция в четвъртък, Кулеба обвини руските експерти и служители, че „открито заплашват Украйна с война и унищожаването на украинската държавност“.

Той също така предупреди Москва да не инициира нахлуване в Украйна, като заяви, че всяко усилване на ескалацията в района на Донбас ще има „много болезнени“ последици за Русия.

„Червената линия на Украйна е държавната граница. Ако Русия премине червената линия, тогава ще трябва да пострада “, каза той. „Светът е на страната на Украйна и международното право.“

Кремъл многократно отрече намеса в Донбас, но Украйна и няколко западни страни заявиха, че сепаратистките сили в региона са били въоръжени, ръководени, финансирани и подпомагани от Русия.

Москва също заяви, че движенията на войските в региона не представляват заплаха и са само отбранителни. Той също така заяви, че военните части ще останат в позиция, докато Кремъл сметне за добре.

Но натрупването разтревожи съюзниците на Украйна, което предизвика призиви от НАТО и няколко от страните членки на алианса – включително САЩ, Германия и Франция – Путин да нареди отстъпка.

В последния такъв призив Макрон, Меркел и Зеленски в петък заедно призоваха Москва да обърне курса.

“Те поискаха оттеглянето на тези подкрепления, за да се стигне до деескалация“, се казва в изявление на канцеларията в Берлин след срещата на триото.

Алджазира

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ