19.6 C
София
понеделник, май 20, 2024

Шотландската национална партия печели убедително вота за местен парламент

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Един глас не достигна на Шотландската национална партия да спечели абсолютно мнозинство на парламентарните избори, стана ясно след преброяването на всички гласове. Със спечелените от Зелената партия 8 места обаче в новия парламент ще преобладават депутатите, които са за независимост на Шотландия.

Шотландската национална партия на Никола Стърджън спечели 64 места в 129-местния парламент в Единбург. Не ѝ достигна едно място за абсолютно мнозинство, по пък има едно място повече от предишните избори през 2016 година.

Това е четвърти пореден мандат за националистите, което означава 19 години на власт. Стърджън заяви, че неин приоритет сега е да изведе Шотландия от пандемията. Тя обаче допълни, че намерението ѝ да се проведе нов референдум за независимост си остава и вотът ще бъде поискат от Лондон щом приключи кризата около Covid-19.

Според нея няма демократично оправдание за британския премиер Борис Джонсън да блокира провеждането на референдума.

Съмишлениците на националистите по въпроса за референдума от Зелената партия спечелиха 8 места, така че не би трябвало да има никакъв проблем при гласуване в шотландския парламент за провеждане на референдума. Позицията на Даунинг стрийт продължава да е твърда и премиерът няма намерение да даде позволение за референдума. А това означава, както посочват политическите наблюдатели на Острова, предстояща голяма политическа битка, която може да прерасне в конституционна криза и съдебна битка.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ