33.4 C
София
петък, юли 19, 2024

1 млн. на тезгяха: САС решава за свободата на Черепа

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Софийският апелативен съд (САС) ще решава дали да промени мярката за неотклонение или да остави окончателно в ареста Васил Божков. Според информация на Новините Днес е вероятно бизнесменът да бъде пратен под домашен арест срещу колосалната парична гаранция от 1 млн. лева.

Черепа беше арестуван веднага след като кацна на 25-и август, петък, от Дубай, за което съобщи предварително единствено Новините Днес. Божков се върна като преди това написа на фейсбук страницата си: „Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30.“.

Божков се върна след близо 3 и половина години престой в ОАЕ. Той отиде там след като стана ясно, че прокуратурата го обвинява за 20 престъпления по 4 отделни дела и разследвания. През това време той громеше управлението в България, наричайки го хунта и обвиняваше за положението си Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Прокуратурата скоростно внесе искане за задържането му по едно от делата му и още ден след завръщането му Софийски градски съд го остави в ареста. Това стана независимо от прогнозите, че след доброволното му връщане в петък от Дубай излизането му на свобода срещу гаранция е въпрос само на процедура и време.

Проверка по рама

След двучасово заседание обаче съдия Христинка Колева прие тогава, че от събраните доказателства срещу него може да се направи обосновано предположение, че Васил Божков е извършил престъпленията, за които е обвинен във връзка с организираните от него хазартни игри и укриването на дължими към бюджета такси за тях. Има доказателства още, че е предлагал подкупи на висши длъжностни лица като председатели на ДКХ и служители на комисията, както и е давал такива, за да плаща по-ниски от дължимите такси, както и да се пречи за издаването на лицензи на негови конкуренти, или пък за да се отнемат вече издадени лицензи на оператори, които Божков не контролира, обяви още съдебният състав.

Съдът обяви и, че има и много свидетели, които са били разпитани и, че в показания бивша председателка на Държавната комисия по хазарта твърдяла, че след като отказала на Божков да изпълнява негови поръчки, той направил опит да я изнасили. Съдийката заяви още, че по делото е разпитана и бившата външна министърка Екатерина Захариева. Тя е посочила, че срещу Божков имало забрана да му се издава международен паспорт.

Съдът обяви, че не намира, че има опасност Божков да извърши друго престъпление, но има опасност той да се укрие и счита, че най-адекватната мярка е задържане под стража.

Това обаче не е окончателно и днес по мярката трябва да се произнесе и Софийски апелативен съд.

При гледането на мярката, прокуратурата набърка връзки на Божков с Пригожин и с други санкциониране след анексирането на Крим руснаци.

Междувременно се разрази спор дали бизнесмена се е върнал доброволно или е бил екстрадиран, като и до момента няма победител.

Магазин за Акумулатори

Един от адвокатите на Божков пък разкри, че докато е бил в Дубай той е бил разпитван 7 пъти от представители на американските власти и той е предал 25 000 страници, материали, записи. Това ставало в опит той да бъде изваден от санкционния списък „Магнитски“. Божков давал информация за бившия премиер Бойко Борисов и ексфинансовия министър Владислав Горанов.

Докато се намира сега в ареста, бизнесмена беше разпитван общо 9 часа по образувано по негови твърдения разследване, че е давал такса спокойствие на хора от ръководството на ГЕРБ.

Веднага след това стана ясно, че прокуратурата е назначила държавна охрана за него и семейството му.

Материалът 1 млн. на тезгяха: САС решава за свободата на Черепа е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ