5.7 C
София
неделя, декември 10, 2023

17 се натискат за работа при Лаура Кьовеши – ето кои ще арестуват крадливи политици (ИМЕНАТА)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Започва изслушването на 17-те кандидати за 7 места в българския офис на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, които ще могат да арестуват корумпирани кметове, общинари и политици от всякакъв калибър. Препитването ще продължи днес и утре, за когато е насрочено изслушването на петима. Първите 12 ще бъдат препитани днес.
Българската квота е от 15 делегирани прокурори, като в момента работят едва осем. След като Прокурорската колегия на ВСС одобри кандидатите, номинациите се изпращат в Люксембург, където последната дума има колегиумът на европейската прокуратура. В него от българска страна участва Теодора Георгиева. Делегираните прокурори работят по евроделата тук.

Сред кандидатите е и Невена Зартова – районен прокурор на София. Тя беше сред близките магистрати до уволнения главен прокурор Иван Гешев. 5-годишният мандат на Зартова като районен прокурор изтича в края на 2025 г. Тя влезе в системата през 2005 г. без конкурс, когато законът допускаше това. Преди това е работила като експерт в парламента и в адвокатската кантора на баща си Явор Зартов. Миналия петък и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов внесе в съвета предложение Зартова да бъде наказана заради пропуски в работата ѝ.
За делегирани прокурори кандидатстват и заместниците на Зартова Иван Стефанов и Тодор Куюмджиев. Изслушването на Зартова и Куюмджиев ще е в петък.

Останалите кандидати са Бойко Атанасов, следовател от София (той кандидатства за пореден път), Георги Балков от Районната прокуратура в Плевен, Моника Михайлова-Митова, Валентин Ангелов, Светослав Милушев, Виолета Желева, Марин Малчев, Анна Каменова и Пламен Петков от Софийската районна прокуратура, Бригита Байрякова и Александър Михайлов от Районната прокуратура в Пловдив, Иван Кучиев от Софийската градска прокуратура, зам.-районната прокурорка на Перник Мирослава Чифчиева-Георгиева. Документи е подал и един съдия – Светомир Бабаков от Административния съд – София-област.
Това е петата процедура в опит да бъдат запълнени местата за делегирани прокурори.

Проверка по рама

През февруари т.г. Кьовеши нареди одит на българските делегирани прокурори, за да бъде установено каква е причината те да напускат службата един по един. Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор – Ивайло Илиев. Той беше избран за помощник на националния член от България в Евроюст. Преди Илиев постовете си в европрокуратурата напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът ѝ на европрокурор, както и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.
Все още няма информация какво е установил одитът на европейската прокуратура, макар че ревизията е приключила от доста време. В края на юни, от офиса на Кьовеши отказаха да разкрият подробности за изводите на проверяващия екип, тъй като предстояло те да бъдат представени на колегиума на европрокуратурата. И до днес обаче не е ясно какво е установила проверката. „Сега“ поиска одита от Люксембург, но отговори няма.

Европрокуратурата проведе няколко знакови акции в България през последните месеци. Но засега не може да се похвали с успехи в съда.

КОНКУРС
В сряда се разбра и че се търсят 7 прокурорски помощници за администрацията на европейските делегирани прокурори в София. Срокът за кандидатстване е до 7 ноември. Кандидатите трябва да са юристи, пълнолетни български граждани, без психични заболявания и неосъждани.

След като минат първата „цедка“ по допустимост, кандидатите ще трябва да се явят на тест и събеседване.

Магазин за Акумулатори

Постовете на съдебните и прокурорските помощници често се заемат от приближени до ръководствата в съдебната власт. Пред годините е имало не един скандал, свързан с такова назначение. По закон помощниците се назначават след конкурс от шефовете на съдилищата и прокуратурите.
Бившият главен прокурор Иван Гешев например подслони като помощник изритания от Бойко Рашков шеф на „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков. Той все още работи във Върховната касационна прокуратура, макар че за него Сарафов твърдеше, че е ръководил нелегална структура за частно външно наблюдение.

Материалът 17 се натискат за работа при Лаура Кьовеши – ето кои ще арестуват крадливи политици (ИМЕНАТА) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ