13.8 C
София
вторник, май 21, 2024

30 минути дневен сън – причина за аритмия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

След проведено изследване на лекари от Испания, представено на 13 април на едно от събранията на Европейската кардиологична общност, се стигнало до следния извод: хората, които спят през деня повече от 30 минути, са с повишен риск (с цели 90%) от възникването и развитието на фибрилация на предсърдията.

Именно и по-точно т.нар. А-фибрилация със съпътстващи нарушения на сърдечния ритъм в сравнение с онези, които спят по-малко от 30 минути през деня. 

„Нашето изследване показва, че дневният сън трябва да се ограничи на по-малко от 30 минути. Хората с нарушения на нощния сън не трябва да разчитат на спането през деня, за да компенсират недостига“, казва авторът на изследването д-р Хесус Диас-Гутерес от Университетската болница „Хуана Рамона Хименес” в Испания. 

Учените информират, че заради А-фибрилацията горните камери на сърдечния мускул се съкращават крайно неравномерно, в резултат на което се увеличава цели 5 пъти рискът от възникване на инсулт. 

Това е едно от най-честите в световен мащаб нарушение на сърдечния ритъм. Изследователите проследили около 20 000 души, завършили испански университети.

Участниците били разделени на 3 групи: тези, които въбще не спят през деня; тези, които подремват за по-малко от 30 минути, както и онези, които спят повече от половин час през деня.

Проверка по рама

В крайна сметка според средните показатели за период от около 14 години от началото на изследването 131 участници пострадали от фибрилация. 

„Резултатите показват, че оптималната продължителност на дневния сън трябва да е от 15 до 30 минути. Необходими са по-мащабни изследвания, за да се определи за предпочитане ли е краткотрайният сън, отколкото въобще човек да не ляга през деня“, казва Диас-Гутерес. 

Може да се направи изводът, че тези, които спят повече от 30 минути, са с 2 пъти по-висок риск от фибрилация в сравнение с онези, които подремват за много кратко. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ