8.5 C
София
понеделник, март 27, 2023

4 суперполезни съчетания на храни

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Всички търсим повече начини да си набавим хранителните вещества, от които тялото ни се нуждае, но приемът им е много повече от храната, която ядем.
Дори и да консумирате храни с високо съдържание на полезни вещества като калций, желязо и антиоксиданти в зависимост от това как са съчетани те, може да получавате по-малко, отколкото си мислите. Множество фактори влияят върху това как тялото ви абсорбира храната според д-р Катрин Перес, веган диетолог.

„Независимо от диетичните ви избори, способността ви да усвоявате хранителни вещества се променя през целия ви жизнен цикъл.
Като деца сте имали нужда от повече хранителни вещества, отколкото като възрастни, защото начинът ви на живот е изисквал повече енергия.

Но тялото ви няма да продължи да усвоява по същия начин определени витамини като B12 и други, тъй като стомашната ви киселина намалява с възрастта. По-специално за веганите и вегетарианците някои храни на растителна основа имат различни нива на усвояемост и могат да се променят в зависимост от това как се отнасяте към тези храни и дори с какво може да ги консумирате”, обяснява д-р Перес.

За щастие, има определени хранителни вещества, които, когато се комбинират, могат да увеличат способността ви да ги усвоявате. Ето няколко от тях, които д-р Перес препоръчва да приемате едновременно.
4 основни двойки храни за оптимално усвояване на хранителните вещества:

Проверка по рама

1. Комбинирайте желязото с витамин С
„Дефицитът на желязо е огромна грижа за хората на растителна диета. Растителните източници на желязо са по-усвоими, когато ги съчетаете с такива, съдържащи по-големи количества витамин С”, казва д-р Перес. Например помислете за прием на бурито с боб, който е с високо съдържание на желязо, и нарязани на кубчета чушки, които имат здравословна порция витамин С.

2. Включете цинк заедно със сяра в диетата си

„Цинкът е друго хранително вещество, което предизвиква проблеми при тези, които искат да преминат на растителна диета“, посочва д-р Перес. Намира се в зърнени храни, семена и бобови растения, като нахут. Цинкът може да се абсорбира по-добре, когато се комбинира със сяра. Може би вече готвите нахута си с източници на сяра като лук и чесън и това прави усвояването на цинка още по-добро.
3. Консумирайте антиоксидантите с мазнини и мастноразтворими витамини

„Усвояването на антиоксиданти при веганска диета може да бъде малко по-трудно. Така че, за да сте сигурни, че ги усвоявате правилно, трябва да готвите домати, които са богати на антиоксидант ликопен, с мазнини като зехтин – казва д-р Перес. – Ако приготвяте доматен сос и използвате екстра върджин зехтин, това ще ви помогне да активирате и усвоите ликопена много по-добре, отколкото ако изобщо нямате тази мазнина там”, допълва тя.

Магазин за Акумулатори

4. Приемайте калций с витамин D
Здравето на костите е жизненоважно за всички, дори и за тези, които не са вегани, а калцият е полезен за укрепване на костите. „Когато имате богати на калций храни и достатъчно витамин D в диетата си, тялото ви ще може да го абсорбира по-добре“, казва д-р Перес.

Съчетайте богати на калций източници като соево мляко, бадемово мляко или кисели млека на растителна основа с разходка навън, защото източникът на витамин D от слънчевата светлина може да ви помогне да усвоите по-добре калция. и във Фейсбук
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ