15.2 C
София
четвъртък, май 2, 2024

Републиканският кандидат Хейли прогнозира, че Байдън няма да доживее до края на втория си мандат, ако бъде преизбран

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Хейли беше особено критична към решението на Байдън да се кандидатира отново за президент, след като 80-годишният и най-възрастният президент в историята на САЩ обяви във вторник, 25 април, че започва кампанията си за преизбиране. „Мисля, че ако гласувате за Джо Байдън, вие наистина разчитате на президента Харис, защото идеята, че той ще доживее до 86 години, не е нещо вероятно“, каза 51-годишната Хейли в интервю за Fox news.

Бившият посланик на САЩ в ООН и бивш губернатор на Южна Каролина Ники Хейли по-рано твърди, че кандидатите за президент на САЩ на възраст над 75 години трябва да се подлагат на когнитивни тестове. Необходимостта от такава проверка може да засегне и настоящия лидер на Републиканската партия, 76-годишният Доналд Тръмп, уточнява The New York Post. Хейли е сред многото републиканци, които обръщат внимание на гафовете на Байдън, представяйки себе си като част от „новото поколение“ на американския елит. Въпреки това тя е далеч зад Тръмп и губернатора на Флорида Рон ДеСантис в социологическите проучвания, който все още не е обявил намерението си да се кандидатира за преизбиране през 2024 г.

Камала Харис, която според конституцията на САЩ трябва да замести Байдън в случай на смъртта му и невъзможността да изпълнява служебните си задължения, се запомни с множество публични гафове и факта, че не можа да изпълни основната инструкция на президента в условия за реформиране на миграционната политика. Противниците упрекват първата афроамериканка на поста вицепрезидент на САЩ в езиковост, некомпетентност и неспособност да взема волеви решения.

Байдън, от своя страна, не вижда възрастта си като проблем, въпреки че е атакуван отдясно, казвайки, че той е най-добрият кандидат на неговата партия срещу Тръмп. „Дори не мога да кажа – предполагам на колко години съм. Дори не мога да дам цифра“, каза Байдън пред репортери във вторник.

Проверка по рама

Докато Байдън се опитва да пренебрегне възрастта си, критиците посочват повтарящи се и постоянни злополуки по време на неговото президентство като знак за влошено психично здраве. По-специално във вторник той каза, че дядо му е починал две седмици преди раждането му в същата болница. Всъщност дядото по бащина линия Джоузеф Х. Байдън, за когото говори президентът, почина през 1941 г. в болницата Джон Хопкинс в Балтимор – повече от година преди Байдън да се роди в Скрантън, Пенсилвания.

Притесненията на Байдън за психичното здраве достигнаха своя връх през септември 2022 г., когато той попита: „Къде е Джаки?“ и потърси покойния конгресмен Джаки Валорски на събитието, въпреки че публично скърби за смъртта й при автомобилна катастрофа и се обади на семейството й, за да изкаже съболезнованията си през август.

Най-възрастният президент на САЩ след напускането на поста беше Роналд Рейгън, който беше на 77 години, когато завърши втория си мандат през януари 1989 г. Байдън вече счупи този рекорд, независимо дали ще спечели предстоящите избори или не.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ