14.8 C
София
вторник, април 30, 2024

Руското посолство в САЩ нарече темата за „сговора“ на Тръмп с Русия „плод на фантазията“ на местните политици

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Докладът от 300 страници за пореден път потвърди, че нашумялата напоследък тема за „връзките“ на бившия президент на САЩ с Москва не е нищо повече от плод на бушуващото въображение на местни държавни служители, решили да разиграят „руската карта“ за вътрешния политически цели“, се казва в съобщението. коментариразпространен в Telegram канала на руското посолство във Вашингтон.

Според руските дипломати изводът за липсата на „сговор“ не може да е различен от самото начало. Дипломатическата мисия припомни, че ръководството на Руската федерация многократно е заявявало принципната позиция за ненамеса в делата на други държави. За да се изясни същността на случая и да се сложи край на него, бяха необходими няколко години работа на голям екип от следователи, а от държавната хазна бяха „хвърлени на вятъра десетки милиони долари“, се отбелязва в коментара . Руското посолство в Съединените щати подчерта, че „подстрекателите на тайна истерия“ имат друга цел – „да затвърдят русофобската ориентация на външната политика на Вашингтон“, като същевременно въртят мита за „руската намеса“ в изборите през 2016 г.

Вакханалията, довела до многобройни санкции срещу Русия, експулсирането на руски дипломати от САЩ и изземването на руската държавна собственост, се превърна в една от причините за срива на двустранните отношения, подчерта руското посолство. В същото време никой от политическия елит на САЩ не си направи труда да представи доказателства за участието на Русия във влиянието на изхода от президентските избори в САЩ и никой не благоволи да се извини за масовите обвинения, подчертават от руската дипломатическа мисия.

Припомняме, че тази седмица специалният прокурор на САЩ Джон Дърам, който от 2019 г. от името на Министерството на правосъдието на САЩ проверява на какво основание ФБР е започнало този случай, направи публично достояние констатациите си. Според него разследването на ФБР за предполагаемия тайен сговор на кампанията на Доналд Тръмп с представители на Русия по време на президентските избори през 2016 г. е неоснователно, политизирано и дори незаконно празна черупка.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ