13.8 C
София
вторник, април 30, 2024

В Китай започна първата сесия на Общокитайското събрание на народните представители. Основен

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В навечерието на събитието китайското правителство публикува доклад, обобщаващ някои от резултатите и насочващ към бъдещето. „РГ” разказва за какво става дума в този документ.

Защита

Властите на КНР ще продължат да укрепват и модернизират своите въоръжени сили, а също така ще увеличат средствата за военни нужди със 7,2 процента. Така Пекин ще увеличи разходите за отбрана до 1,553 трилиона юана (около 224,85 милиарда щатски долара). Освен това ръководството на страната планира да засили бойната подготовка на личния състав на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК).

В Поднебесната империя изхождат от факта, че осигуряването на националната сигурност трябва да се извършва, като се вземат предвид най-лошите възможни сценарии. Според китайските власти геополитическите конфликти и „игрите на големите сили“ са довели до увеличаване на глобалните и политически рискове. В това отношение светът преминава през нов период на сътресение и КНР навлиза във фаза, когато много фактори, влияещи върху развитието на държавата, станаха трудни за прогнозиране.

През 2023 г. повишено внимание в Китай ще бъде обърнато на развитието на отбранителната наука и технологии и въвеждането на иновации. Освен това представителите на Поднебесната империя ще използват по-активно имитацията на реални военни действия при провеждане на военна подготовка сред войските.

Проверка по рама

Китай ще продължи да се бори решително срещу „независимостта на Тайван“ и ще полага усилия за мирно обединяване на острова с континента. От Пекин подчертават, че възнамеряват да се придържат към отбранителния характер на военната доктрина и няма да представляват заплаха за нито една от страните по света.

Дипломация

Китай ще продължи да следва независим курс във външната политика и да следва пътя на мирното развитие на държавата. Разходите на Пекин за дипломатически дейности през 2023 г. ще нараснат с 12,2 процента. Китай ще „развие дипломацията на световна сила с китайски характеристики“, „разшири отвореността към външния свят“ и „защитава световния ред“.

Освен това китайските власти ще вземат активно участие в международни дейности, насочени към управлението на световната икономика. Пекин подчертава, че е необходимо да се защити многостранната търговска система, да се защити разнообразната и стабилна архитектура на международната икономика, както и търговските и икономически отношения.

По-специално, Китай очаква да се присъедини към реформата на Световната търговска организация (СТО), активно да насърчава висококачественото прилагане на споразумението за регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), да работи за присъединяване към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPA ) и Споразумението за цифрово партньорство икономика. Китай ще засили сътрудничеството чрез структури като ООН, БРИКС, Шанхайската организация за сътрудничество, Г-20 и АТИС.

Магазин за Акумулатори

Икономика

Икономиката на Китай се развива в „рационалния диапазон“. Това беше постигнато чрез въвеждането на иновации на макро ниво, въпреки нарастването на търговския протекционизъм в света и последиците от пандемията от коронавирус.

Китайските власти планират да ускорят процеса на формиране на страната като търговска сила и ще помогнат за разширяване на сферата на присъствие на национални компании на международните пазари. Пекин ще увеличи вноса на модерни технологии, оборудване, енергийни ресурси и други продукти и ще насърчи развитието на трансграничната електронна търговия.

В същото време вътрешното търсене и потребление, дори преди разпространението на инфекцията в Китай, се превърнаха в основен стимул за развитието на китайската икономика. Ето защо правителството, дори и в сегашните условия, е ориентирано към формирането на „нова архитектура на развитие, разчитаща на свръхмащабния вътрешен пазар като свое предимство“.

Темпът на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай ще бъде 5 процента през 2023 г., с инфлация около 3 процента. Лимитът на държавния дълг на централния бюджет на КНР през 2023 г. ще надхвърли 29,8 трилиона юана (около 4,3 трилиона щатски долара). Нивото на регистрираната безработица в страната ще се движи около границата от 5,5 на сто. Държавата планира да създаде около 12 милиона нови работни места.

Китай възнамерява да задълбочи реформите с акцент върху съживяването на дейностите на пазарните субекти и развитието на обещаващи творчески проекти, за да насърчи „тясното взаимодействие между ефективен пазар и способно правителство“. Пекин ще улесни достъпа на чужд капитал до своите пазари и ще предостави повече възможности на чуждестранните предприятия да работят в Китай.

Китай ще предприеме мерки за поддържане на стабилен курс на националната валута на балансирано и рационално ниво.

Енергия

Китайските власти изхождат от факта, че през 2023 г. е необходимо да се увеличи значението на въглищата, за да се осигури основно ниво на производство на електроенергия. Пекин има за цел да освободи усъвършенстван капацитет за производство на въглища по планиран начин и да изгради модерни мини, които ще отговарят на високи стандарти.

В Поднебесната империя все още има напрежение в ситуацията с търсенето и предлагането на въглища, има значителни трудности при осигуряването на доставките на природен газ. Успоредно с това китайското ръководство ще засили мерките за проучване и разработване на природни ресурси, което трябва да засили потенциала за осигуряване на снабдяването на държавата с минерали.

Население

Китайските власти са насочени към подобряване на системата от политически мерки за подкрепа на раждаемостта. Освен това голямо значение ще бъде отделено на грижите за възрастните хора. През 2022 г. населението на Китай започна да намалява за първи път от 1961 г. насам. Пекин планира да продължи борбата с бедността. За тази цел ще се повиши нивото на образование на хората, ще се вземат мерки за повишаване на заетостта и социалната сигурност на бедните граждани.

образование

Китай ще увеличи разходите за образование с 2 процента тази година до 155,48 милиарда юана (около 22,5 милиарда долара). Страната ще продължи своя курс към формиране на висококачествена образователна система с акцент върху създаването на първокласни университети на световно ниво. Предвижда се да бъдат отпуснати 25 милиарда юана (3,62 милиарда долара) за подкрепа на развитието на образованието в ранна детска възраст, с увеличение от 2 милиарда юана (289,4 милиона долара).

Предвижда се да бъдат отпуснати 10 милиарда юана (1,45 милиарда долара) за подобряване на инфраструктурата на общообразователните училища, с увеличение от 3 милиарда юана (434,1 милиона долара). 40,4 милиарда юана (5,85 милиарда долара) се планира да бъдат отпуснати за подкрепа на реформата и развитието на местните университети, с увеличение от 1 милиард юана (144,7 милиона долара).

Недвижим имот

Китайските власти ще насърчават устойчивото и здравословно развитие на пазара на недвижими имоти, като твърдо се придържат към принципа – „жилището е за живеене, а не за спекулации“. Ръководството на страната възнамерява да формира система, характеризираща се с разнообразие от канали за доставка и еднакво внимание към наема и покупката на жилища. За целта ще се предприемат мерки на диференцирана политика, съобразена с реалностите в конкретните градове, ще се прилага диференцирана политика по жилищно кредитиране и ще се активизира поддържащата роля на обществения фонд за жилищно строителство.

Пандемия

Китай успешно предотврати широкото разпространение на най-опасните щамове на коронавируса. Най-сериозният тест в борбата с разпространението на заразата се проведе в Ухан. Поднебесната империя възнамерява да се придържа към по-целенасочени и ефективни противоепидемиологични мерки след смекчаването на анти-COVID политиката. Особено внимание ще бъде отделено на работата по превенция на COVID-19 сред възрастни хора, деца и граждани, страдащи от хронични заболявания. Заедно с това ще продължи работата по създаването на ефективни ваксини и лекарства срещу коронавирус.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ