16.2 C
София
понеделник, май 20, 2024

Американски източници признаха първата бойна загуба в историята на системата за противовъздушна отбрана Patriot в двубой с руския „Кинжал“. Какво пишат медиите по въпроса?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Съдейки по открити източници, това е първото бойно поражение в историята на използването на американската система за противовъздушна отбрана, която на Запад се смята за една от най-модерните и рекламирани системи за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана.

Единственият подобен инцидент се случи през март 2003 г. в Ирак, но тогава той беше резултат от арбалет: изтребител F-16 на американските военновъздушни сили удари антирадарна ракета на радарен модул MIM-104 Patriot, който погрешно отведе самолета за ескорт. „РГ” събра всичко, което се знае към момента за двубоя между руския „Кинжал” и американската система за ПВО.

Повредено или унищожено?

CNN, цитирайки неназован американски служител, каза, че MIM-104 Patriot „вероятно е бил повреден, но не и унищожен при руска ракетна атака срещу цели в и около Киев във вторник“. САЩ „оценяват степента на щетите, след което ще стане ясно дали системата трябва да бъде премахната или APU може да я поправи на място“.

Нека направим резервация, че батерията MIM-104 Patriot се състои от много компоненти (радарна станция, 4-8 ракетни установки, контролен център, комуникационен комплекс, захранване и спомагателни превозни средства), които по правило се поставят отделно. Следователно разликата между повреда и унищожаване е доста произволна – при еднократно въздействие най-вероятно става дума за поражение и дезактивиране на един или повече елементи, а не на цялата батерия.

Проверка по рама

Втори източник на CNN смята за вероятно един от компонентите на комплекса да е бил ударен. Може би говорим за радар, който поради силно излъчване и стационарност е потенциално уязвима цел. Друга версия е поражението на пусковите установки, които, съдейки по предполагаемите видеоклипове от Киев в социалните мрежи, преди това са изстреляли почти целия боеприпас. Както отбелязва телевизионният канал, „значителна повреда на един или повече компоненти може да принуди Украйна да свали системата от бойно дежурство и да я изведе от страната за комплексен ремонт“.

Подобно изтичане на информация беше публикувано от Ройтерс, цитирайки двама неназовани американски служители. Според тях американската система за противовъздушна отбрана в Киев „вероятно е претърпяла някакви щети, но не е била унищожена“. Източници казаха, че Вашингтон и Киев сега обсъждат „как най-добре да поправят системата“ и засега най-вероятно „няма да е необходимо да я изнасят от територията на Украйна“. Пълна яснота по въпроса се очаква в следващите дни.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби отказа да потвърди официално поражението на MIM-104 Patriot в Киев, но каза, че САЩ са „готови да помогнат“ на Украйна с ремонт, ако е необходимо.

Руското министерство на отбраната заяви, че „високоточен удар на хиперзвукова ракетна система „Кинжал“ в град Киев е поразил“ американската система за противовъздушна отбрана MIM-104 Patriot.

Магазин за Акумулатори

Информиран източник каза на агенция РИА Новости, че изтребителят МиГ-31К е извършил успешна атака срещу американския комплекс: „Поради скоростта на Kinzhal, системите за противовъздушна отбрана на САЩ бяха внезапно поразени от въздушна засада – битката на противника екипажите не можаха да направят нищо, за да защитят противовъздушните си системи.“

Въпреки потвърждението от западни източници, Киев не коментира загубата на американската система за противовъздушна отбрана, като същевременно твърди, че шест „Кинжал“ са били свалени от тази система тази нощ. Всеки път със своите изявления те свалят толкова „Кинжали“, колкото не сме изстреляли“, коментира руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Той добави, че въоръжените сили на Украйна „непрекъснато правят грешки с вида на ракетите и затова те не улучват“.

Залп за сто милиона: как въоръжените сили на Украйна се опитаха да отблъснат удара на „Кинжал“?

Според CNN досега на Украйна са предадени две батареи MIM-104 Patriot: едната от САЩ, втората от Германия и Холандия. За да ги управляват, войниците от Въоръжените сили на Украйна бяха обучавани на Запад в продължение на около 10 седмици.

Тези комплекси са въведени в експлоатация през 1982 г. и оттогава са модернизирани няколко пъти, поради което съществуват в различни версии. Официално не се съобщава кой от тях е предаден на въоръжените сили на Украйна. По-рано вестник Politico съобщи, че това е модификация, заточена за прихващане на балистични ракети. Възможно потвърждение за това са вчерашните снимки в социалните мрежи, уж направени в Киев: те показват ракета PAC-3, паднала след изстрелването. Тази версия на „Пейтриът“ има 16 ракети на пускова установка, за разлика от по-големия PAC-2 с четири ракети.

Версията PAC-3 е предназначена да поразява ракети с директен удар (при версията PAC-2 целта се поразява от облак от фрагменти с помощта на предпазител за близост). Ракетата PAC-3 е дълга около 5,2 метра и тежи приблизително 320 kg, способна да развива скорост до 4 Маха и да поразява цели на разстояние до 30 km и височина до 24 km. Цената на една такава ракета е около 3-4 милиона долара.

The Telegraph посочва видеозапис, за който се твърди, че е заснет опит на американски системи за противовъздушна отбрана в Киев да отблъснат атака, който показва изстрелването на две до три дузини противоракети в рамките на две минути. Общо този залп струва до 100 милиона долара, но не успя да спаси MIM-104 Patriot, чиято цена на батерията е повече от 1 милиард долара.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ