1.1 C
София
петък, декември 8, 2023

Ами сега? АЕЦ „Козлодуй“ се срина, печалбата падна с 60%

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Приходите на АЕЦ „Козлодуй“ са се сринали с 60% за първите 9 месеца на годината на годишна база – от над 5 млрд. лв. до под 2 млрд. Печалбата също е намаляла драстично – от 1.37 млрд. лв. на 519 млн., което обаче пак е внушителна сума. Нетният паричен поток се свива от 1.75 млрд. лв. до едва 525 млн.
Това развитие на финансите на ядрената централа не е изненада – продажните цени на електроенергията се понижиха в пъти спрямо 2022 г., а освен това самото дружество не функционира на 100%, след като месеци наред блоковете работеха с намалени мощности по различни причини. Фактор е и увеличеният дял на АЕЦ-а в осигуряването на енергия за регулирания пазар, където цените са по-ниски (количествата са увеличени с 30%), което води до по-малко възможности за борсови сделки, предаде „Капитал“.

Заради продължаващите плащания към държавата с близо 350 млн. лв. са по-малко наличните парични средства в АЕЦ „Козлодуй“ към края на периода спрямо същия момент на 2022 г. Неразпределената печалба е 435 млн. лв. и реално намалява с 365 млн. лв. от началото на годината, след като централата изплати въпросната сума като дивидент към държавата.
Реално и разходите на дружеството се свиват значително – към края на септември те са 1.38 млрд. лв. и бележат намаление спрямо 2.14 млрд. лв. през същия период на 2022 г. Това се дължи на по-ниските вноски във фондовете за радиоактивни отпадъци, за ядрена сигурност и най-вече за „Сигурност на енергийната система“, които са с дял от 31% или 426.6 млн. лв. С тези средства се покриват компенсациите, които държавата изплаща на бизнеса за разходите за електроенергия, когато борсовата цена на тока е над 200 лв./мВтч.

Спад в производството и потреблението на ток в страната през октомври
За да могат да се събират такива средства от АЕЦ „Козлодуй“, централата работи с таван на приходите, който до средата на годината беше 180 лв./мВтч, а от 1 юли до 31 декември е 150 лв./мВтч. Всички постъпления над тези граници се внасят във Фонда за „Сигурност на електроенергийната система“. За третото тримесечие на 2023 г. по този ред са отчислени 133 млн. лв.

Проверка по рама

Все още няма яснота дали държавата ще продължи и през 2024 г. схемата за компенсиране на бизнеса над определена ценова граница. Предвид сложната политическа обстановка обаче това е много вероятно да се случи, макар да не е най-доброто решение за пазара – от една страна, се отнемат приходи от производителите, а от друга, не се стимулират потребителите да търсят алтернативни решения при доставките на ток или за въвеждане на енергийно ефективни мерки. Гарантираната от държавата цена на тока за бизнеса (не по-скъпа от 200 лв./мВтч) ограничава и инвестициите във ВЕИ за собствени нужди, тъй като компаниите не виждат икономически стимул в това.
Ако обаче наистина се върви към реализирането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с американския реактор AP-1000 на „Уестингхаус“ (Westinghouse), на централата ще има нужда от доста средства дори само за подготовката на проекта и строителната площадка. Но ако сегашният тренд на намаляващи приходи се запази и държавата продължи да иззема печалбата на дружеството, такива може и да няма налични. Което пък предполага търсенето на заеми.

Материалът Ами сега? АЕЦ „Козлодуй“ се срина, печалбата падна с 60% е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ