22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Ядките, които трябва да бъдат включени в дневното меню и тези, които трябва да бъдат избягвани

ПРОЧЕТИ СЪЩО

За тези, които предпочитат здравословния начин на живот и здравословното хранене, ядките са отличен избор за лека закуска. Все пак си струва да се отбележи, че не всички от тях са еднакво полезни и следователно трябва да знаете кои ядки могат да се консумират в големи количества и кои е най-добре да се ограничат. 

Кедрови ядки

Кедровите ядки са много полезни, но имат един недостатък. Когато се консумират дълго време, в устата може да остане неприятен послевкус на метал и граниво.

 Някои хора го изпитват за няколко часа, а други – месеци. В допълнение, те са строго забранени за хора, които страдат от алергии.

Лешници

Лешникът е много полезен, тъй като съдържа витамини В и А. Освен това тези ядки съдържат диетични фибри, което помага да се повиши нивото на добрия холестерол и да се намали нивото на вредния. Лешниците са много вкусни и могат да се добавят към различни ястия. Те са чудесни в комбинация с млечен шоколад. 

Проверка по рама

Бразилски орех

Тези хранителни ядки са много популярни и ценени поради високата си хранителна стойност. Те съдържат много въглехидрати, протеини и здравословни мазнини. Бразилските орехови дървета са едни от най-високите в Амазонка и всеки от плодовете, с размер на кокосов орех, съдържа до 24 семена – бразилски орехи. Това е много здравословна храна, която може да се използва като закуска. В допълнение, тези ядки може да заменят пармезана, когато готви различни ястия.

Жълъди

Не много хора знаят, че жълъдите са доста добри за консумация. Въпреки факта, че тяхната подготовка е доста трудна и отнема време, обаче, вкусът си струва. Първоначално трябва да отлепите ядката от черупката и след това да я накиснете във вода за няколко часа, за да отстраните горчивите и токсични танини. Жълъдите стават годни за консумация, след като станат кафяви. Те съдържат много протеини, мазнини, както и хранителни вещества като витамин С, фосфор и калций. Те спомагат за балансирането на нивата на кръвната захар и имат много други ползи. Жълъдите са широко разпространени, лесни за съхранение и ако се сушат правилно, те могат да изкарат няколко години. Ако желаете, можете да приготвите брашното от жълъди, от което след това можете да направите бисквити или хляб, който ще има деликатесен вкус. 

Орехи

Орехите могат да се консумират както отделно, така и като част от различни ястия. Те са пълни с витамини Е и здравословни мазнини. Те спомагат за укрепване на сърдечния мускул. Проучванията показват, че редовната консумация на орехи спомага за намаляване на риска от инфаркт. Орехите помагат за предотвратяване на депресия, тъй като те съдържат омега-3 масла, които спомагат за повишаване на нивата на сератонин в мозъка. Те съдържат голямо количество антиоксиданти, много повече от всички други ядки. Антиоксидантите спомагат за поддържане на добро здраве, както и за борба със сърдечни заболявания, рак и ефектите от преждевременното стареене. Орехите помагат да останете здрави на клетъчно ниво, и въпреки че са с високо съдържание на калории, те имат много други ползи, затова се препоръчва да ги добавите към салати. В допълнение, можете да ги направите част от здравословна закуска като ги добавите към банани за овесена каша. 

Магазин за Акумулатори

Шам-фъстъци

Хората ядат шам-фъстъци от незапомнени времена и има добра причина за това, тъй като те съдържат много полезни хранителни вещества. Те са богати на фибри и протеини. В допълнение, шам-фъстъците съдържат много калий, много повече, отколкото в бананите. Те спомагат за контрола на нивата на холестерола и кръвната захар. Добавянето на шам-фъстъци към диетата спомага за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2. Според проучванията шам-фъстъците имат влияние върху теглото. Една порция е само 160 калории. Ето защо тези ядки са перфектни като закуска. 

Американски орех (Пекан)

Пекан е друг вид орех, който е силно подценен. Използва се предимно за приготвяне на пайове. Въпреки факта, че това не е много здравословен десерт. В състава на тези ядки има много полезни хранителни вещества. Пеканите съдържат антиоксиданти, които помагат за защитата на сърцето и здравословните мазнини, които спомагат за намаляване на вредния холестерол. Проучванията показват, че те спомагат за контролиране на теглото и съдържат витамин Е, който помага за предотвратяване на свързана с възрастта дегенерация на моторните неврони. В допълнение, ядките помагат да се предпази тялото от увреждане на клетките и появата на дегенеративни заболявания. Добавянето на американски орехи към редовната диета за мъжете е много важно, тъй като те съдържат бета-ситостерол, който не само спомага за понижаване на холестерола, но и играе важна роля за поддържане на здравето на простатата. 

Кестени

Кестените са свързани предимно със зимата и празниците, но можете да ги ядете през цялата година. За разлика от другите ядки, те съдържат много малко мазнини и калории. Те нямат холестерол, а много протеини, диетични фибри, витамин Е. Въпреки това, трябва да се отбележи, че кестените могат да се развалят бързо, следователно те трябва да се съхраняват в хладилник. Те могат да се сервират с ориз и макаронени изделия. В допълнение, много вкусни ястия могат да бъдат направени от кестени, например, като пай или равиоли. 

Бадеми

Това са един от най-популярните ядки, което не е изненадващо. Те не само са вкусни, но и здравословни. Бадемът има способността да контролира теглото и намалява риска от диабет. В допълнение, препоръчително е да се консумират от тези, които избягват консумацията на млечни продукти. Въпреки това, за отглеждане на бадемово дърво се изисква много вода, което причинява големи щети на околната среда. 

Кашу

Кашуто са много популярни ядки, които са богати на протеини, фибри и много други полезни вещества. Трябва да се отбележи обаче, че събирането на тези ядки отнема доста време. Тези ядки имат няколко слоя, които трябва да бъдат почистени. Тези слоеве са много токсични и причиняват сериозно увреждане на тялото.

Макадамия 

Ядките от макадамия са много вкусни, но не са толкова здравословнин, колкото изглеждат на пръв поглед. Една порция от тези ядки съдържа почти 1000 калории. Тъй като те са много вкусни, можете, без да го забелязвате, да изядете половината от дневния прием калории. В допълнение, една порция съдържа 102 грама мазнини, което е много повече от необходимото за човек. 

Конски кестени

Има ядивни кестени, които се препоръчват ежедневно за консумация на човек. Има обаче и конски кестени, които са напълно негодни за консумация. И двата вида изглеждат подобно. Те са кафяви и имат светло кафяво петно, но конските кестени са абсолютно гладки. Всички части на конски кестен съдържат токсин, който причинява повръщане и когато се консумира в големи количества – парализа. Някои казват, че е възможно да се отделят токсични вещества от конски кестен, но при всички случаи не се препоръчва да се ядат. 

Фъстъци

Фъстъците често се използват като закуска. Тези ядки съдържат витамини и хранителни вещества. Въпреки това, една порция фъстъци е дневният прием на калории за възрастен. Освен това фъстъците произвеждат афлатоксини, които замъгляват погледа. Те също така увеличават риска от рак на черния дроб. Когато консумирате тези ядки, трябва да внимавате. 

Горчив бадем

Тези ядки могат да бъдат фатални за хората. Горчивите бадеми всъщност са кайсиеви ядки. Те съдържат цианидна отрова, както и ценелова киселина, която изчезва при нагряване. Горчивите бадеми могат да причинят гадене и замайване, ако се консумират. / и във Фейсбук

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ