България

АМИ СЕГА?: Далаверата на ГЕРБ с джиповете за МВР, „Балкански поток” на Баце и още над 100 дела вече са при Кьовеши

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Далаверата на ГЕРБ с купуването на стотици джипове за МВР, измамата за милиарди с руския „Турски поток”, наречен от Бойко Борисов „Балкански”, кражбите в Яйлата и още над 100 дела вече са в ръцете на Лаура Кьовеши и не могат да бъдат прикрити от услужливата към хунтата прокуратура на Иван Гешев, видя Новините Днес.

143 дела от почти всички окръжни прокуратури в страната са пратени по компетентност към Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.

Това се вижда от справка, предоставена от Върховната касационна прокуратура, след като „Сега“ я осъди по Закона за достъп до обществена информация.

СКАНДАЛ: Кьовеши подпука олигарх на ГЕРБ-ДПС, гепил €15 милиона от Европа, Гешев му смени ЕГН-то

Проверка по рама

От справката не става ясно дали е актуална към юни м.г., когато стартира работата на Европейската прокуратура и „Сега“ поиска данните, или е за след декември м.г., когато държавното обвинение бе осъдено да предостави информацията.

Справката съдържа номерата на делата и прокуратурата, която е преценила, че са за Кьовеши и й е прехвърлила производствата. Повечето от тях са образувани през 2020 г. и 2021 г.

При проверка на произволни дела в портала за електронни услуги на прокуратурата, се вижда, че разследванията имат различно развитие, включително има прекратено, както и такива, които са приключили със споразумение.

Става страшно! Лаура Кьовеши заповяда на Цацаров да разрови 4 далавери с европари по времето на ГЕРБ

Най-много дела към Люксембург е изпратила Софийската градска прокуратура – 36. Следва я спецпрокуратурата – 18, окръжните прокуратури в Благоевград и Пловдив са пратили по 12 дела, тази в Бургас – 9. Има прокуратури, които са прехвърлили на Кьовеши дела, които се броят на пръстите на едната ръка.

От Видин и Враца например към европрокуратурата е заминало по едно дело, толкова са пратили и от Смолян и Монтана. Добрич, Разград, Ямбол, Пазарджик и Търговище отчитат по две.

Магазин за Акумулатори

През ноември м.г. европейският главен прокурор Лаура Кьовеши обясни по време на онлайн среща със служебния правосъден министър Иван Демержиев, че докато българската прокуратура е държала монопола да сезира за разследванията си европейската прокуратура, тя е получавала от България „само малки дела“.

Малко преди това МВР и Агенция „Митници“ получиха право да подават към Люксембург казуси, по които е компетентна европейската прокуратура.

Иван Гешев е осъден! Прокурор №1 принуден да признае за кокошкарските делата, пратени на Лаура Кьовеши

Демерджиев каза в интервю за „Сега“, че вижда „възможност чрез работата си европейската прокуратура да запълни вакуума, който остава бездействието на българската прокуратура“.

В ръцете на европейската прокуратура би трябвало вече да са дела за случаи като този за разкритията на ОЛАФ за тежки нарушения при поръчка на българското МВР, с която са купени стотици джипове.

Октомври 2020 г. Гражданското сдружение БОЕЦ сезира Кьовеши за факти и обстоятелства около изграждането на газопровода „Турски поток“ на българска територия.

СЛУЧИ СЕ! След натиск от Кьовеши Иван Гешев губи властта (МВР и митниците прескачат пионката на Бойко, пътят към затвора е разчистен)

Преди това и евродепутатът Елена Йончева обяви, че ще иска Кьовеши да провери парите, които отиват за българските пътища, както и как точно се строят те.

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков също се закани да прати няколко казуса на Кьовеши – реставрацията на местността Яйлата, „Квадрат 500“ и проекта за Ларгото.

През август м.г. здравното министерство съобщи, че европрокуратурата поема разследването на китайските маски и респиратори, внесени по време на управлението на Бойко Борисов.

Материалът АМИ СЕГА?: Далаверата на ГЕРБ с джиповете за МВР, „Балкански поток” на Баце и още над 100 дела вече са при Кьовеши е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button