20.8 C
София
сряда, юли 24, 2024

Андрей Райчев разкри бъдещия премиер

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Представете си такова действие на Слави Трифонов – предлага Росен Желязков за премиер, жест към ГЕРБ, но експертно правителство. И започват спорове за постове. Много малко вероятно е, но не е нула.“

Така хвърли боб пред Нова тв социологът Андрей Райчев.

Това би било могло да бъде правителство с хоризонт 6-7 месеца, обясни той. „Има и друг вариант – Фандъкова. Защо не? За 6 месеца. Има и други“, посочи социологът, потвърждавайки новината на Novinite-Dnes.eu, че именно Росен Желязков е изборът на ГЕРБ за премиер..

Най-вероятното с много голяма преднина сред всичко друго са предсрочни избори през втората половина на октомври. По-добре е така, за да може кампанията да се разгърне след 15 септември, коментира пък политологът Светослав Малинов.

„Експертният кабинет е необичаен за демокрацията, обезсмисля в някаква степен провеждането на изборите. И има нещо дълбоко нередно в това да ходят на избори партиите, да имат лидери, програми, и накрая да се отиде на нещо, което не е свързано с тях“, обясни той.

Проверка по рама

„Необичайно е, но това е единственият вариант да се избегнат предсрочни избори“, смята той.

По думите му, шансът за експертен кабинет е по-голям от шанса за съставяне на правителство с първия мандат. Това, обаче, няма как да стане с лидерство на „Възраждане“.

„Според мен ИТН заявиха категорично, че са за, макар че и БСП го заяви“, подчерта той.

Доц. Малинов смята, че Желязков е добър за лидер за преговори, но не и за кандидат за премиер. Той призова вариантът за експертен кабинет да се разглежда сериозно, без подигравки и предразсъдъци.

Политологът проф. Румяна Коларова заяви от своя страна: „Експертен кабинет не е възможен. В тази ситуация не виждам как такъв кабинет ще бъде формиран.

Трябва да се сбъдне мечтата на „Възраждане“ – конструкцията всички срещу ГЕРБ. Такава конструкция е абсолютно невъзможна. В момента изборите са може би единственият възможен изход“.

Магазин за Акумулатори

„Ако говорим за някаква минимална възможност, тя е свързана с това мандатът да се даде на „Продължаваме промяната“ (ПП). В този парламент не може да се формира правителство, защото ПП категорично казаха – ние ще бъдем опозиция. Тя ще трябва да излъчат кабинет с тези, с които се разделиха. Очевидно ще трябва да канят и ИТН, и ГЕРБ и ДПС“, коментира тя.

Според нея, за ГЕРБ би било много добре, ако ПП направят това и предложат Росен Желязков за премиер.

„България се докара до нещо, което е неизразимо с евроатлантически думи. Затова ще изразя с 3 турски думи – белким, санким, чунким“, коментира социологът Андрей Райчев.

„Много е важно на кой президентът дава третия мандат. Няма голям избор, освен ако не иска кабинет веднага. На „Възраждане“ ми се струва абсолютно абсурдно. На „Величие“ – какво да им даваш мандата? Какво остана – БСП, което не се знае в какво състояние е. Корнелия Нинова е титулярът в съда. Тя разписва листата“, обясни той.

„И остава ИТН“, добави Андрей Райчев и разви тезата си, че Слави може да издигне за премиер Росен Желязков или Йорданка Фандкова.

Според него напрежението около темата за войната в Украйна ще изчезне след изборите за президент в САЩ.

Материалът Андрей Райчев разкри бъдещия премиер е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ