България

Изчезна шефа на АДФИ ! Георги Начев не може да бъде открит ! Асен Василев: Шефът на финансовата инспекция е неоткриваем

Директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев е неоткриваем, стана ясно от думите на министъра на финансите Асен Василев пред БНТ.

Василев обясни, че са правени няколко опита Начев да бъде намерен по телефона, посетен е бил и в дома му, но без резултат. Затова сега се работи с нотариус, който да му връчи документите за освобождаване от поста.

“На 1 юли тази сага приключва, защото изтича административният срок и всичко ще се счита за връчено”, обясни министърът.


Финансовият министър разпореди проверка в АДФИ в средата на месеца по сигнали за нарушения в дейността на агенцията, включително при предоставянето на държавен имот – почивна база в курортния комплекс Албена, за стопанисване от сдружение с нестопанска цел „Асоциация на експертите по финансов контрол в България”, основано на 10 август 2020 г., както и за обществени поръчки на АДФИ за ремонт на почивната база, след предоставянето й на асоциацията.

Стана ясно и че още при встъпването в длъжност на министъра Начев е представил болничен лист за домашно лечение до 17 юни, но после изчезнал безследно.

Василев посочи, че се готви изменение в Закона за обществените поръчки, за да се пресече практиката фирми да използват подизпълнители, ако не отговарят на условията. Така той отговори на въпрос как се е стигнало до раздаване на 8,6 млн. лв. без обществени поръчки. Но за да се случи, трябва да има работещ парламент, поясни Василев.

По думите му раздаване на средства без обществена поръчка след промяна в правилника ще може да стана само при определени случаи.

“Има изисквания и сега, които просто не се спазват напълно, а има и вратички”, категоричен е той.

На въпрос колко са фирмите, получили осемте милиона, ресорният министър отговори, че фирмите са доста, но има голяма концентрация в дружества, които се занимават със строителство. “Автомагистрали” са един такъв раздавач на инхаус поръчки, БХК, “Монтажи” също. За да получи поръчката, дружеството трябва 100% да може да извърши дейността. В законодателството обаче има вратичка, подчерта Асен Василев.

За промяната в мярката 60/40 Василев заяви, че не очаква негативен ефакт, а обсегът е стеснен, за да може тези, които са силно ударени от коронакризата, да ползват помощта. За всички други има план за възстановяване, вече банките раздават пари, напомни Василев.

За списъка, изготвен от правителството на фирми, свързани със санкционираните по закона “Магнитски”, Василев каза, че е направено запитване към чужди търговски регистри и служби, за да подадат евентуална свързаност.

“В момента, в който получим информация, може да разширим списъка”, обясни той.

Министърът съобщи, че се подготвя актуализация на бюджета.

“Има голяма вероятност, почти сигурност, да има една нова есенна вълна на коронавируса. Ако има такава, ще трябва доста спешно да се реагира с допълнителни разходи за здравната система, за бизнеса и всичко това в текущия бюджет липсва. В текущия бюджет беше заложено, че кризата ще свърши на 31 март”, коментира Василев.

50-те лева върху пенсиите ще продължат да се дават, но според Василев е необходимо да се направи осъвременяване на пенсиите, така че да влязат по един по-справедлив начин.

“Според нашите разчети има финансови средства за актуализация на пенсиите. До края на тази година това може да стане – абсолютно”, бе категоричен финансовият министър.

Вижте още:

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort