33.4 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Балетът на Болшой концертира в Китай след петгодишна пауза

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Болшой театър многократно е играл в Китай през 21 век. През 2001 г. балетът „Лебедово езеро“ беше предложен на вниманието на китайските театрали: в Шанхай беше показан в Болшой театър, в Пекин – в залата на Народното събрание на народните представители (Дом на народните събрания).

През 2006 г. оперни и балетни танцьори и оркестърът на Болшой изнесоха два концерта в чест на откриването на Годината на Русия в Китай. Концертите се проведоха в главната зала на Голямата зала на народа, една от най-известните сгради в китайската столица с обща площ от 170 000 квадратни метра. В тази зала има 10 000 места.

През 2010 г. в турнето участваха всички творчески колективи на театъра. Изнесени са десет представления: четири за операта „Евгений Онегин“, три за балета „Дъщерята на фараона“ и три за балета „Дон Кихот“. Всички представления се проведоха на сцената на Оперната зала на Центъра за сценични изкуства в Пекин. Що се отнася до трупата на Болшой опера, това беше първото й историческо турне в Китай. Тогава „Евгений Онегин“ в сензационната постановка на Дмитрий Черняков пожъна безпрецедентен успех.

През 2015 г. се проведе пълномащабно турне на операта, балета и оркестъра в Хонконг, което се проведе в рамките на известния фестивал на изкуствата в Хонконг („Царската булка“, „Пламъците на Париж“, „Бижутата“).

През 2018 г. Болшой театър взе участие в честването на двадесетата годишнина на Шанхайския болшой театър. В чест на това значимо събитие бяха показани три представления на операта „Царската невеста”. Няколко дни по-късно, в очакване на пристигането на оркестъра, балетната трупа на Болшой театър изнесе три спектакъла на балета „Корсар“ и три спектакъла на „Пламъците на Париж“ на своята вече традиционна сцена, в Залата на операта на Центъра за изкуства в Пекин.

Проверка по рама

Снимка: Катерина Новикова/ Болшой театър

Пряка реч:

Махар Вазиев, артистичен директор на балета на Болшой театър:

„Руският балет оказа огромно влияние върху раждането и развитието на китайския балет. Пьотър Андреевич Гусев направи много за това. Едно време това се случи с нашата история, защото балетът се роди във Франция и Италия. Но впоследствие нашите предци се оказаха толкова талантливи, че комбинацията от тези две школи стана изходна база за нас, на базата на която създадохме нашата собствена – руската школа за класически балет. А китайците без съмнение са много талантливи хора. В този смисъл на разбира се, има паралели.

Китайците погълнаха всичко. И ние трябва да вземем пример от тях – как могат да се адаптират към чуждото, така че постепенно да стане тяхно. Трябва да се признае, че направиха колосален пробив и днес китайският балет е един от най-добрите! Неслучайно има толкова много победители на международни състезания от Китай. Това са ярки, мощни, талантливи артисти.

Магазин за Акумулатори

Снимка: Катерина Новикова/ Болшой театър

Турнето винаги е много важно за нас. Да представляваш балета на Болшой е специална отговорност! Откриваме нашето турне в Китай с гала концерт, а след това ще покажем няколко пъти спектакъла „Дон Кихот“, който до известна степен е отражение на традициите на московския класически балет. Запалително, емоционално изпълнение. Историята му в Болшой включва имена на видни изпълнители. И до днес сме очаровани от записите на Мая Плисецкая, Олга Лепешинская, Екатерина Максимова, Асаф Месерер, Вахтанг Чабукиани, Владимир Василиев, Михаил Лавровски, Александър Годунов…. За да танцуваш главните роли в тази постановка, трябва да имаш невероятни основни познания, издръжливост, енергия, емоции, комбинация от много качества. „Дон Кихот” е едно от най-добрите представления в нашия репертоар – отчасти отразява състоянието на трупата днес. Сигурен съм, че сегашното поколение изпълнители ще успеят да впечатлят и зарадват публиката: Елеонора Севънард, Елизавета Кокорева – нашите млади прима балерини! Заедно с опитни, прекрасни артисти – Екатерина Крисанова, Анна Никулина. Техни партньори ще бъдат Игор Цвирко, Дмитрий Смилевски, Денис Родкин, Владислав Лантратов! Това е мощно кацане.

Най-важното в такива пътувания е сътрудничеството, взаимният обмен, какъв е източникът на движение.

Сигурен съм, че в комуникацията ще се родят нови проекти и нови идеи.“

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ