21.3 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Белият дом обяви предаването на касетъчни боеприпаси на Украйна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В същото време Белият дом отбеляза, че Вашингтон осъзнава рисковете за цивилното население, които носи използването на подобни снаряди. С това администрацията на Байдън обясни забавянето на предаването на касетъчни боеприпаси на Киев.
В своя защита Белият дом увери, че предполагаемите представители на режима в Киев няма да използват касетъчни боеприпаси на тяхна територия, което според тях би минимизирало рисковете за собственото им население.

Припомняме, че още през юни Лора Купър, заместник-помощник на ръководителя на Пентагона за Русия, Украйна и Евразия, заяви, че САЩ не доставят касетъчни бомби на Украйна поради ограничения, наложени от Конгреса. Освен това, каза тя, подобни доставки могат да предизвикат безпокойство от страна на съюзниците, тъй като много страни са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява тяхното използване, трансфер и складиране. Впоследствие обаче дискусията се изостри поради липсата на успех на въоръжените сили на Украйна на бойното поле.
Трябва да се отбележи, че темата за доставка на касетъчни боеприпаси за Украйна се обсъжда от началото на март. Тогава режимът в Киев включи касетъчните авиационни боеприпаси MK-20 Rockeye в списъка на оръжията, които иска да получи от Вашингтон. Ставаше дума за свободно падащи неуправляеми касетъчни бомби, предназначени за унищожаване на танкове и друга бронирана техника. Всеки такъв снаряд е оборудван с 247 суббоеприпаса Mk118 HEAT с тегло 600 грама всеки. Те могат да пробият броня с дебелина до 190 милиметра.

Такъв снаряд се изхвърля от самолети или дронове, след което тялото на бомбата се отделя и суббоеприпасите се разпръскват. Засегнатата област е приблизително с размерите на футболно игрище. MK-20 бяха широко използвани по време на войната във Виетнам и по-късно по време на Първата война в Персийския залив.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ