22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Белият дом разкри подробности за деня на операцията на Осама бин Ладен

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Въз основа на Закона за свобода на информацията и искане до президентската библиотека на Обама, The Washington Post получи над 900 изображения, направени от официални фотографи на Белия дом на 1 май 2011 г.

На 29 април 2011 г. Обама разреши нападение на комплекс в Аботабад в Пакистан. Докладите на разузнаването показват, че това е вероятното местоположение на Бин Ладен, основателят на Ал Кайда (групата беше призната за терористична и забранена в Руската федерация).

Този радикален екстремист, обучен по време на боевете срещу съветските войски в Афганистан, ръководи атаките от 11 септември 2001 г. в Съединените щати, при които загинаха повече от 3000 души, според американските разузнавателни агенции.

Поради метеорологичните прогнози и липсата на лунна светлина служители на американското разузнаване предложиха на Обама датата на щурма да бъде преместена за 1 май. В навечерието на тази дата президентът излетя от Вашингтон на планирано пътуване, включително кратко пътуване до ударения от торнадо щат Алабама. Главата на Белия дом отлетя обратно във Вашингтон и присъства на вечеря на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом, където се пошегува с Доналд Тръмп.

На 1 май Белият дом отмени всички публични събития, включително за тези, които дойдоха във Вашингтон за вечеря за кореспонденти. Според тогавашния заместник-директор на ЦРУ Майк Морел, всяка среща за нападението е записана в календара на Белия дом като „среща с Мики Маус“, за да се избегне изтичане на информация.

Проверка по рама

Камерите в президентската резиденция бяха изключени. Около 13 часа съветникът по националната сигурност Том Донилон, министърът на отбраната Робърт Гейтс, съветникът по националната сигурност Джон Бренан, държавният секретар Хилари Клинтън и други влязоха в голямата конферентна зала на комплекса Situation Room.

В 1322 директорът на ЦРУ Леон Панета издава заповед за започване на операцията. Когато Обама се върна в конферентната зала, той чу гласа на адмирал Уилям Макрейвън, който командваше операцията от Афганистан, и видя видео предаване на живо от нападението.

Фотографът на Белия дом Пийт Соуза направи емблематична снимка от 16:05 ч. на Обама и неговите съветници, които напрегнато гледат видеозапис на нападението. Библиотеката задържа 307 снимки от The Washington Post, наричайки ги „класифицирана информация за националната сигурност“, пише изданието.

Само минута след като Обама започна да гледа предаването на живо, един от хеликоптерите Black Hawk беше уловен от вихрушка и кацна аварийно вътре в комплекса, като се повреди. Обама каза, че чувства „страх, пронизващ го“.

Минути по-късно Макрейвън и Панета съобщиха почти едновременно на президента и неговия екип по национална сигурност: „Джеронимо идентифицира… Джеронимо ECIA“ или „враг“, убит в действие. По-късно ЦРУ и военните бяха критикувани за използването на лидер на Apache като кодово име на Бин Ладен. Докато другите в чакалнята ахнаха, Обама каза тихо: „Хванахме го“.

На по-късна среща в конферентната зала на Situation Room Макрейвън, който вече беше в Афганистан, каза, че е видял тялото на жертвата и че „изглежда като бин Ладен“. Той помоли военноморски тюлен с размерите на Бин Ладен да легне до тялото, за да се увери, че е с размерите на терориста. Обама се пошегува: „Не може ли да вземете рулетка със себе си?“

Магазин за Акумулатори

Малко след това снимки на трупа на бин Ладен обикалят стаята. Обама беше сигурен, че е той. Други настояха, че смъртта на бин Ладен не може да бъде потвърдена, докато не бъдат получени резултатите от ДНК, което може да отнеме ден или повече. Президентът обаче реши да направи изявление за елиминирането на бин Ладен същата вечер. Обама, неговият автор на речта Бен Роудс и началникът на кабинета на Белия дом Бил Дейли бързо се срещнаха, за да очертаят какво Белият дом иска да предаде на нацията.

Сътрудниците и журналистите приключиха неделните си дейности и забързаха към Белия дом. Някои от тях бяха на хокеен мач на Washington Capitals. На снимките се вижда как телевизионен оператор, облечен в сувенирна хокейна фланелка с номера и инициалите на Александър Овечкин, се готви за представление.

Обама се обади на бившите президенти Джордж У. Буш и Бил Клинтън. Той каза на Буш, че мисията е кулминацията на усилията, започнати от неговата администрация. В 22:45 телевизионните канали съобщиха за смъртта на Бин Ладен.

Обама можеше да чуе скандирането „САЩ! САЩ! САЩ!“ тълпата, която се беше събрала пред Белия дом, докато той вървеше към източното крило. На заден план се излъчваше специално предаване на NBC News, докато Обама, тогавашният вицепрезидент Байдън и прессекретарят на Белия дом Джей Карни прекараха последните няколко минути в редактиране на речта. В 23:35 ч. Обама изнесе речта си, която беше излъчена по целия свят. В мемоарите си Обама каза, че обществото в Съединените щати е приело смъртта на Бин Ладен „най-близко до това“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ