22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Безплатен магазин за хранителни стоки отваря врати в Китай

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Интересно е, че ефектът от привилегията да се „купува безплатно“ за „коректните“ граждани ще бъде осигурен от хора с нисък социален рейтинг. Именно на техните плещи ще падне част от разходите за поддържане на безплатни китайски магазини. Търговските обекти ще получават средства от данъчни приходи от безскрупулни жители на Поднебесната империя. Оказва се, че „добрите“ китайци ще живеят от „лошите“.

Инициативата за създаване на магазини за безплатни стоки предизвиква различни оценки в обществото. Изглежда, че получаването на храна без заплащане трябва да стимулира хората да работят за подобряване на позицията си в обществото, да проявяват спазване на закона и дисциплина в ежедневието. В същото време експериментът е в състояние да посее недоволство и да доведе до сериозни разногласия между социалните групи. Това ще се случи, ако хората започнат да се оценяват необективно, в разрез с принципа на справедливостта.

През целия живот китайците ще формират своеобразен статус въз основа на повече от 160 хиляди критерия.

Социалният рейтинг в Китай донякъде напомня класирането на клиентите от банките, когато на „надежден“ кандидат се одобрява сериозен заем при ниска лихва, а на „злонамерен длъжник“, напротив, се отказва малък заем без обяснение.

Официално в някои провинции на КНР започнаха да говорят за появата на социален рейтинг преди около девет години. На законодателно ниво системата беше въведена едва през януари 2021 г., но продължава да се подобрява и днес. Всъщност подобна иновация имаше за цел да вкорени в китайското общество нормите на поведение, които се считат за приемливи от държавата. Разбираемо е, че през целия живот китайците ще формират своеобразен статус въз основа на повече от 160 000 критерия. Подходящите оценки идват от различни държавни служби, правоприлагащи агенции и финансови организации. В същото време първоначално всички граждани имат равни стартови възможности.

Проверка по рама

Почти всичко влияе на позицията на човек в обществото – покупките му в магазините, поведението на работа или грижите за възрастни роднини. Не само забавянето на заема ще отиде в минус, но и пресичането на пътя на неправилно място, разпространението на фалшива информация и принадлежността към религиозна секта. В дигиталната ера е почти невъзможно да се скрие нещо, особено когато камерите с функция за разпознаване на лица са навсякъде по улиците, а потребителите прекарват часове в социалните мрежи и интернет.

Спазването на определени правила дава на хората достъп до всякакви предимства, включително в областта на образованието, когато човек се стреми да влезе в престижна образователна институция и да изгради успешна кариера. Но често става въпрос за по-прозаични желания на потребителите: да отседнат в луксозен хотел или да получат отстъпки от сметки за комунални услуги. В същото време на „социалните изгнаници“ може да бъде отказан велосипед под наем или достъп до ниски тарифи за мобилни телефони. Но както се оказа, дори за маргинализираните, които са се докарали до социалното дъно, не всичко е загубено. Ако желаете, ситуацията винаги може да бъде коригирана. Въпреки че това ще трябва да се поти много. Ще бъде възможно да се възстановят позициите благодарение на обществено полезни и значими дейности, като доброволчеството.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ