28.8 C
София
сряда, юли 24, 2024

„Биг Брадър“ в ПП: Дърто ченге зад изтеклите записи на потъналата „Промяна”

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Дъртото ченге Веселин Марков, който беше съветник по сигурността на злощастния бивш премиер Николай Денков, е главният заподозрян за записите, които изтекоха от партийната централа на „Продължаваме промяната”, от които лъсна истината за брокерите с мечти за собствени острови.

Те се появиха първо в регионален сайт, при това в разгара на изключително калната предизборната кампания на наскоро проведения вот, пише „Уикенд”. Известно е как приключиха изборите, в които ПП-ДБ, естествено, се оказаха големите губещи. Огромната част от избирателите бяха тотално отвратени, а за това заслуга имат и подобни компромати, които показаха какви са, всъщност, пепейците.

Във въпросните записи активът на ПП обсъжда финансирането на предизборната си кампания чрез дарения. Става въпрос за изборите през април миналата година, а качеството на записите е лошо, разговорът е накъсан, но пък остана усещането, че фразите са били подбрани и режисирани така, че да се постигнат определени внушения.

Като заподозрян за теча веднага беше посочен покойният Алексей Петров, който дори трябвало да участва в един от подслушаните разговори. Така и не се появиха обаче доказателства, че той стои зад записите, вкарани сега в кампанията срещу „Промяната”.

Източниците ни са категорични, че компроматът е „сготвен” под ръководството на Веселин Марков, който от години е дясна ръка на бившия шеф на контраразузнаването Иван Драшков. Самият Драшков, пък припомнят източниците ни, е много близък на президента Румен Радев и така кръгът на влияние, който контролират бившите кадри на ДАНС, си затваря.

Проверка по рама

От „Продължаваме промяната” веднага поискаха, ако ДАНС и службите не са замесени, да реагират. Поне засега няма официална информация кой извади наяве резила на ПП.

За Веселин Марков, да припомним, имаше мълва, че го оглеждат за бъдещ шеф на ДАНС. По онова време той самият беше парламентарен сътрудник на Атанас Атанасов и вероятно по тази линия лансиран в ПП и кабинета на Денков, прославил се с прякор на герой от „Том и Джери”.

При управлението на „Промяната” съпругата на Веселин Марков е назначена за служител по сигурността на информацията в Апелативния съд в София. Преди това тя с години ръководи Института по криминалистика на МВР.

Неслучайно се повява в Административния съд веднага, след като е сформиран и започва работа кабинетът на провала Денков, чийто съветник пък е Веселин Марков. Запознати казват, че основната му, разбира се, неофициална задача, в тази му роля е била да осигурява пазарите за оръжия на известният търговец Емилиян Гебрев.

Марков, по силата на служебното си положение, имал силно влияние и върху междуведомствената комисия, която се занимава точно с оръжейното производство и търговия. Публична тайна е, че от години бизнесменът и бивш кадър на КИНТЕКС Емилиян Гебрев има силно влияние върху заводите, които произвеждат стрелково и артилерийско въоръжение, а също и върху холдинга „Терем”, напомнят източниците.

По традиция всеки нов кабинет прави промени в мениджърския екип на тези структури, но винаги става така, че интересите на Гебрев са бетонирани. Това правило се запазва и по времето на Богдан Богданов като министър на икономиката, допълват запознати.

Магазин за Акумулатори

Да напомним още, че триото експерти по национална сигурност Атанас Атанасов, Веселин Марков и Иван Драшков са колеги още от времената на Националната служба за сигурност, по-късно вляла се в ДАНС. Тогава Драшков е шеф на руския отдел, а после става ръководител на цялата служба. Негов подчинен е Веселин Марков, който пък след това става ръководител на отдела, който контролира всичко, свързано с оръжие и наркотици.

След това Марков е началник на охраната на КТБ, когато трезорът се управлява от банкера Цветан Василев, който от години е беглец в Белград. Известно е, че синът на Иван Драшков ползва кредити точно от тази банка, за строителния си бизнес. КТБ е и банката, с която работят частните фирми на Веселин Марков и Иван Драшков, когато те се разделят с ДАНС.

Днес Иван Драшков е сочен за един от наследниците на Любен Гоцев като шеф на митичния „Монтерей”, а Веселин Марков продължава да е дясната му ръка.

Материалът „Биг Брадър“ в ПП: Дърто ченге зад изтеклите записи на потъналата „Промяна” е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ