19 C
София
петък, юни 14, 2024

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците
Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Градинарите с опит задължително засаждат една билка до доматите и краставици в градината си. Тя е не сами отлично допълнение към диетата, но е от полза за реколтата на тези две култури. 

Защо опитните градинари засаждат босилек до краставиците и доматите? 

Първоначално въпросът може да изглежда малко странен, тъй като това е много ароматен, вкусен и здравословен продукт. За кулинарни цели се използват много видове босилек. Благодарение на това диетата става по- здравословна. 

Това обаче не е единствената причина да засадите босилек. Тази билка може да се използва за увеличаване на добива на краставици и домати.

Засадена до тези зеленчуци тя е мощно средство срещу вредители. Също така си струва да се отбележи, че босилекът не се конкурира с основните култури, до които е засаден. 

Засаждане на босилек

Както повечето билки, босилекът обича открити слънчеви места с плодородна водо- и въздухопропусклива почва – това е мястото, където трябва да се засади. На тежки и постоянно влажни почви културата се развива изключително слабо, боледува и в крайна сметка умира.

Проверка по рама

Когато избирате място, където планирате да засадите босилек, имайте предвид, че той не може да се отглежда няколко години на едно място, това може да доведе до широко разпространено заболяване. Босилекът може да бъде върнат на първоначалното си място на отглеждане не по-рано от 5 години.

Босилекът реагира доста чувствително на по-ниски температури и практически не понася замръзване, поради което разсадът му може да бъде засаден на открито не по-рано от юни.

За наторяване на културата нанесете 2 кг компост или торф на квадратен метър.

Разсадът се засажда в почвата на разстояние 30 см между лехите, разстоянието между растенията е 15-20 см. Препоръчително е да засадите разсад в облачен ден и не забравяйте да го поливате обилно. 

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ