13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

Биологът Янко Буюклиев: Токсоплазмозата може да предизвиква шизофрения

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ново проучване на университета в Копенхаген, най-голямото до момента, стига до извода, че паразитът Toxoplasma gondii е свързан с шизофренията, въпреки че не е изяснено естеството на тази връзка. При 25,9% от  изследваните кръвни проби на 11 500 участници в експеримента са открити признаци на паразита, като по-често ги има в кръвта на хора с диагноза шизофрения. “Установихме, че при хората с инфекция с T.gondii съществува по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани шизофренични нарушения в сравнение с тези без тази инфекция.
Нивото на асоцииране надхвърля както генетичните, така и повечето други външни рискови фактори за шизофрения днес и това потвърждава тясната връзка между T.gondii инфекцията и шизофренията”, заключават авторите на изследването. Нарастват доказателствата за присъствието на токсоплазмения паразит у болните с шизофрения, от която към момента страдат над 2 милиарда души в света.

Потърсихме за коментар по темата биолога Янко Буюклиев, познат на нашите читатели от редица публикации, в които той предупреждава и съветва какви изследвания е нужно да си правим периодично, в т.ч. и по отношение на паразитите.  
– Г-н Буюклиев, попаднах на ново научно проучване, което прави връзка между токсоплазмозата и шизофренията. Възможно ли е паразитите и в частност токсоплазмозата да имат връзка с шизофренията и други психични нарушения?  

– Аз съм го заявявал пред вас, ще го кажа пак: преди повече от 25 години направих такава връзка. Открих, че т.нар. интрацелуларни  (вътреклетъчни) паразити водят до психични проблеми и не само. За съжаление, тогава не ми обърнаха внимание. Продължих да пиша по проблема, много пъти съм обръщал внимание върху тези паразити, говорил съм за това, но, за съжаление, и до днес няма реакция по отношение на тези мои твърдения. Те наистина водят до много страдания. 
и във Фейсбук/media/source/202304/1682326468_3223.jpg“ title=“undefined“>

Проверка по рама

Янко Буюклиев
Затова, извинете моята нескромност, но имам правото да кажа, че имаме гениални българи и трябва да се научим да използваме техните способности и възможности. Тук искам да отбележа, че съм обобщил откритията, които съм направил през годините, по-важното обаче е, че благодарение на тях хората сами могат да си поставят диагнозата и да вземат мерки да си решават огромна част от нерешимите и нелечими и до днес от съвременната медицина здравни проблеми. 

Както споменах, това негативно влияние на вътреклетъчните паразити се отнася не само до психичните проблеми, но и до ставните, до денталните, до заболявания, свързани със зрението, слуха, половата немощ. Дори, смея да твърдя, и до някои видове рак. Според мен една част и от раковите заболявания се дължат на тези интрацелуларни паразити Т.е., почти всичко, свързано с болка, страдание и дискомфорт. 

– По какъв механизъм тези интрацелуларни паразити  поразяват определени органи и системи в организма и водят до такива нелеки заболявания? 
– Връзката между интрацелуларните паразити и психичните заболявания, връзката им и с други заболявания вече се доказа от много научни институти. Аз никога не съм се съмнявал в това. Що се отнася до какви психични заболявания водят, на първо място мога да посоча шизофрения и циклофрения.

Обяснил съм неведнъж, че токсоплазмозата, както и хламидиите, са бавни инфекции, но с огромни последствия за човешкия организъм. Сега относно механизма специално по отношение на токсоплазмозата: когато попадне в човешкия организъм, тя се променя морфологично. Заразява определен вид бели кръвни телца. Чрез тези бели кръвни телца токсоплазмозата достига до мозъка, до сърцето и до други органи на човешкото тяло, вследствие на което се стига до страшни усложнения. Трябва да се обръща много по-голямо внимание на този проблем. В цял свят има котки.    

Магазин за Акумулатори

– Да се обърне внимание, в смисъл да ограмотяваме хората, да ги информираме какви последствия може да има съприкосновението с котки, това ли имате предвид?
– До голяма степен. Има държави, където медицината е на много ниско ниво. От десетилетия са отворени границите към всички посоки на света. За съжаление, преминаването на различни групи емигранти се случва безконтролно. Лошото е, че на тези хора ние нито им знаем имунизационния календар, нито знаем какви бактерии и паразити носят в тялото си. Това са много сложни, но и много важни неща, на които държавата трябва да отреагира своевременно. А такава реакция липсва. И мен много ме боли като биолог, като професионалист, като човек.

и във Фейсбук/media/source/202304/1682326469_shutterstock_1397971439.jpg“ title=“undefined“>

– След като липсва реакция от държавата в това отношение, дайте ни на нас, обикновените хора, конкретни съвети и препоръки. Какво да предприемем?
– За пореден път в разговор с вас ще кажа: хора, изследвайте се, особено за наличие на токсоплазмоза и за хламидии. Изключително важно е, освен това не става дума за скъпи медицински изследвания, т.е., всеки може да си го позволи. Позволете да обърна внимание на нещо много важно: знаете, токсоплазмозата не се предава по полов път, става чрез заразяване с консумиране на заразени продукти. Но други паразити навлизат в тялото ни по полов и битов път

Искам да обърна внимание на лекарите: когато дойде пациент, който е с инфекция, получена по полов и битов път, нека да обръщат внимание на всички от тяхното обкръжение, с които имат контакти. Да бъдат по-професионално отговорни. Тъй като това не се преподава в медицинските университети, затова го казвам. Аз съм се натъквал на такива случаи, когато излекуван човек след 6 месеца е пак заразен. Не трябва така. Ще излекуваш и хората, които са в контакт с него, ще ги научиш от какво се причинява болестта, как да се пазят и да нямат проблеми повече.

– Вярно ли е, че събиране границите на кръвното може да се предизвика от наличието на хламидии?

– Ниското кръвно налягане, събирането на двете граници, припадъци, проблеми с яйчниците, бяло течение, главоболие, мигрена – това са все признаци на хламидийна инфекция. Имайте ги предвид, защото всеки признак, всяка болка е сигнал, че в човешкия организъм нещо не е наред.

Неведнъж съм посочвал набор от кои изследвания трябва да се правят задължително, но това е добре да се превърне в стандарт в здравеопазването, в държавна политика. Методите за поставяне на диагноза са остарели. Изискват се промени в това отношение, за да се постави точната диагноза и да се проведе правилно и ефективно лечение. 

Препоръчвам на всеки човек, който има здравен проблем, следните изследвания: хеликобактер пилори, хламидия трихоматис, токсоплазмоза. Относно хламидиите и токсоплазмозата се прави тест за хроничност. А също и посявка за бактерии на секрет от гърлото, урината и половите органи. Аз затова настоявам за стандарти, за да станат задължителни тези изследвания. 

Яна БОЯДЖИЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ