България

Бивш министър-лобист взривява преговорите за нов кабинет (Тодор Тагарев отмъщава на Румен Радев)

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Бивши министър, уличен като лобист при сделката с изтребителите, набива клин между преговарящите за съставянето на работещ редовен кабинет, разбра Новините Днес.

Спор между президента Румен Радев и сочения за почти сигурен бъдещ премиер Кирил Петков е на път да взриви преговорите за съставянето правителство, сочат събитията от последните дни по високите етажи на властта, пише в. „Галерия“.

Веднага след края на президентските избори, на които Румен Радев спечели убедително втори мандат, той настоял в бъдещото правителство като военен министър да влезе сегашният служебен премиер Стефан Янев.

Победителите от парламентарните избори от „Продължаваме промяната“ първоначално се съгласили, но в края на миналата седмица изненадващо променили позицията си.

Проверка по рама

Това станало ясно, след като в преговорите между четирите партии в бъдещата управленска коалиция от името на „Продължаваме промяната“ като експерт по националната сигурност се явил Тодор Тагарев – бивш служебен военен министър в кабинета на Марин Райков, който отдавна има зъб на Румен Радев.

Това веднага предизвика гневната реакция на администрацията на президента.

Главният секретар на държавния глава полковник Димитър Стоянов написа пост във фейсбук срещу участието на професор Тагарев в преговорите.

В кулоарите на мола, където се водят преговорите между партиите, усилено върви приказката, че Тодор Тагарев е посочен от Американското посолство за следващ военен министър.

Целта е да бъдат изчегъртани всички русофили в Министерството на отбраната, като именно Тагарев е смятан за най-подходящ за целта.

Припомняме, че през март България експулсира двама руски дипломати за шпионска дейност, а шестима служители на военното министерство бяха арестувани за това, че са издавали тайни на Русия.

Магазин за Акумулатори

Конфликтът между Радев и Тодор Тагарев има повече от пет годишна история. На 31 март 2017 година бившият военен министър бе уволнен от Института по отбрана заради подмяна на тактико-техническите задания на проектите за закупуване на нов тип изтребители.

Според Министерството на отбраната Тагарев е правил опити за промяна на техническите задания и по проекта за придобиване на бронирани машини за сухопътните войски и Института по отбрана и е забавил и други американски проекти.

Смята се, че скандалът е заради лобирането на Тагаров в полза на купуването на американски военни самолети F-16, докато държавният глава в началото на своя мандат защитаваше тезата, че България трябва да купи шведските „Грипен“.

Тогава правителството подписа договор за придобиване на 8 изтребителя F-16 срещу 2,1 милиард лева, платени авансово. В договора е включена клауза за още 8 самолета, но на изплащане.

За тях обаче няма срок и дали ще бъдат купени и зависи от волята на новата власт.

Материалът Бивш министър-лобист взривява преговорите за нов кабинет (Тодор Тагарев отмъщава на Румен Радев) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button