8 C
София
събота, април 20, 2024

„Бракът“ D&G спазарен до пролетта, сините се развеждат

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Вторият мандат с кандидат-премиер акад. Николай Денков и вице Мария Габриел, наречени подигравателно D&G, е спазарен поне до напролет, съобщи пред „Галерия“ източник от парламента. Много е вероятно дуетът да издържи и всичките 18 месеца, както беше обявено.

Атакуван с бомби от главния прокурор и притискан от Запада за коалиция „анти-Кремъл“, Бойко Борисов в крайна сметка не издържа и обърна плочата към кабинет с втория мандат на ПП-ДБ. Цяла събота и неделя протичаха преговори между двете първи коалиции.

В неделя вечерта след инфарктна партийна сбирка Кирил Петков е дал съгласието си пред ГЕРБ-СДС да подложи идеята за кабинет на ротационен принцип на гласуване.

И в понеделник до 3 сутринта двата ръководни органа на ПП са спорили дали да се хвърлят в рискования проект. Според наш източник зелена светлина е била дадена с инфарктно гласуване и много близки резултати „за“ и „против“.

Проверка по рама

От „Промяната“ са се съгласили да си причинят този имиджов ущърб при редица условия – 9 месеца да е премиер Николай Денков, а в останалите Мария Габриел. Тя ще му бъде вице, но за обратното все още няма информация.

През цялото време посочените от Денков министри остават на постовете си, а парламентарното мнозинство приема законите по Плана за възстановяване и връща машинното гласуване.

ГЕРБ- СДС и ПП-ДБ са планирали в тези 18 месеца скоростно приемане в еврозоната и Шенген, както и финализиране на съдебната реформа.

Малко преди изявленията на главния прокурор БСП и ИТН оттеглиха подкрепата си към кабинет на ГЕРБ. Поведението на двете партии даде повод на бившия еврокомиcap и несбъднал се премиер Мария Габриел да ги обвини в задкулисие.

Паралелно с това зрее развод между ДСБ и „Да, България“. Двете партии отдавна не са излизали с общи позиции, а сред електората на ДСБ бушува нестихваща ненавист към колаборационизма с ГЕРБ, прокарван от партията на Христо Иванов.

От „Демократична България“ пуснаха в близките им медии как много не са ОК с този вариант, но официално подкрепиха ротационен кабинет.

Магазин за Акумулатори

Наред с тази драма ще има разкол между „Демократична България“ и „Промяната“, но ще се чакат местните избори. Това е причината недоволните депутати от ПП засега да мълчат. „Като ще правим нещо с гласове на ГЕРБ и ще плащаме цена, поне да извлечем максимална полза преди кметския вот“, призна пред медията ни депутат от ПП.

Материалът „Бракът“ D&G спазарен до пролетта, сините се развеждат е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ