България

Браво! След бягството от „Калотина”: МВР слага на трупчета джипа на Владислав Горанов, НАП нищи парите му

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

МВР временно ще спре от движение джипът „Тойота Ленд Круизър“ за 250 000 лева, с който бившият финансов министър на хунтата Владислав Горанов (заемал поста в периода 2014-2020 г.) опита безуспешно да премине през ГКПП „Калотина“ миналия петък.

Баровският японски джип ще може да бъде шофиран отново от финансиста едва след приключването на проверката, разпоредена в началото на седмицата от вътрешния министър Бойко Рашков.

Джипът, купен миналата пролет на лизинг от Владислав Горанов, бе спрян от граничарите на ГКПП „Калотина“ миналия петък, след като в системата било отчетено, че возилото е откраднато в Русия и е издирвано от Интерпол.

Впоследствие аферистът на Бойко Борисов просто направил обратен завой и се върнал с издирвания автомобил в България, а час по-късно отново е преминал границата със Сърбия, возейки се в джип БМВ Х7 на автобусния бос Ивайло Константинов, собственик на фирма „Юнион Ивкони”.

След като Горанов се прибра в България, той бе призован на разпит в МВР и даде показания за случая. Според думите му, както и според обявлението на шефът на компанията „Мото Пфое“ Атанас Фурнаджиев, която е внесла возилото от Германия, Горанов е жертва на автомафията, пише „Уикенд”.

Става въпрос за популярната през последните 3-4 г. в цяла Европа криминална схема, при която се регистрират коли двойници. Само в България през последната година са установени поне дузина скъпи автомобили, които имат двойници някъде из Стария континент.

Проверка по рама

След като скъп автомобил бъде откраднат, му се набиват нови номера на шасито и двигателя, които са на возило от същата марка и модел, който обаче е редовен. Предполага се, че при тази схема участват и полицаи.

През зимата на 2017 г. в Испания бе разбита най-мощната до този момент престъпна банда, занимавала се с тази дейност. Тогава бяха закопчани 19 автокрадци, ръководени от българин с име Велико Прокопов, които задигнали 85 луксозни коли за над 5 млн. евро в Марбея, Валенсия, Барселона и Мадрид.

При разплитането на схемата се оказа, че международната автомафия с участието на родни апаши, е плащала на полицаи от Испания и от България, но няма данни по разследването на Европол да са задържани служители на българския КАТ.

Че Владислав Горанов е станал жертва на автомафията потвърждава и шефът на „Мото Пфое“ Атанас Фурнаджиев, който е категоричен, че джипът е купен миналата пролет от официалния дилър на „Тойота“ в Германия и че парите са платени по банков път. От фирмата вече са предоставили всички документи на возилото в МВР.

Джипът е преминал поне два пъти през проверка в КАТ – един път, след като е бил внесен в България и е бил регистриран и след това, когато в талона за ползвател на „Тойота“-та е вписано името на Владислав Горанов.

Може би именно тогава данните на возилото са били откраднати и предадени за използване в Русия.

Магазин за Акумулатори

Самият Владислав Горанов, срещу когото бе разпоредена проверка от Бойко Рашков, твърди, че за първи път има проблеми с джипа. Досега возилото е било спирано няколко пъти от катаджии, но никога системата не е отчитала, че джипът е издирван от Интерпол.

Столични криминалисти също са на мнение, че бившия финансов министър в случая е жертва, а не престъпник.

„Едва ли на Влади Горанов би му хрумнало да си купи краден джип, още по-малко да преминава през границите с него. Той и без това си има проблеми с новата власт“, твърдят познати на 44-годишния финансист.

Съвсем доскоро Горанов бе проверяван от НАП във връзка с дейността на едноличната му фирма „Трибема Консултинг“, закупила офис за почти 750 000 лв. на столичния бул. „Цариградско шосе“. Проверката, извършена от Румен Спецов, обаче не установи нищо нередно.

Историята с джипа на Влади Горанов обаче отново го направи мишена на бирниците. От НАП са стартирали повторна проверка срещу бившия финансов министър, като този път се проверява дали той си е плащал ежемесечно лизинговите вноски на тойотата.

В МВР тече проверка и за поведението на граничните полицаи от ГКПП „Калотина“, които по думите на Бойко Рашков, първо са отказали, а после са пуснали Владислав Горанов да напусне страната.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button