20.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Броят на задържаните във Франция нарасна до 486, съпругата на кмета на малък град е ранена

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Венсан Жанбрун, кмет на град Л’Ай-льо-Роз в департамент Вал дьо Марн, каза в Туитър (блокиран в Руската федерация), че кола се е врязала в къщата му през нощта. „Жена ми и децата ми са шокирани и ранени“, каза кметът в съобщение, публикувано в 2 сутринта (3 часа московско време). Според хора от обкръжението на Жанбрун той е бил в кметството, оплетен с бодлива тел след множество опити да атакува сградата, съобщава Le Figaro.
Междувременно група враждебни хора се бяха събрали пред къщата, където бяха съпругата на кмета и две малки деца. Размирниците блъснаха колата в портата на градината и след това подпалиха колата „с изричното намерение да изгорят сградата“. Съпругата на Жанбрун успява да избяга с две деца и е ранена, докато бунтовниците ги преследват. Жената е настанена в болница, децата са при баща си.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманин в съобщение, публикувано в 3 часа в неделя, каза, че безредиците, продължили тази нощ в няколко града на страната, са намалели по интензивност в сравнение със събитията от последните няколко дни. „По-спокойна нощ благодарение на решителните действия на полицията“, написа той.
В събота вечерта 45 000 служители бяха изпратени в големите градове и Париж. Бунтовниците атакуваха автомобили, намиращи се близо до Шанз Елизе. Пътят към елитни бутици и ресторанти беше блокиран от спецчасти, включително и мотоциклетисти. В бретонския град Рен имаше сблъсъци със служители на реда близо до метростанция Кенеди. Размирниците стреляха с петарди по полицаите.

Премиерът Елизабет Борн посети през нощта командния център, където се намираха Джералд Дарманин и шефът на полицията в Париж Лоран Нунез, и приветства желанието на полицията да ограничи градското насилие. „Дойдох, за да потвърдя отново пълната си подкрепа за тях и моето правителство“, каза тя. Местонахождението на президента Макрон не е известно.
Припомняме, че протестите във Франция започнаха във вторник, след като полицията застреля 17-годишния тийнейджър от алжирски произход Наел Мерзук в парижкото предградие Нантер. Младежът е бил прострелян в гърдите отблизо, докато се е опитвал да избяга от двама полицаи, които са го спрели за проверка. Наел не е имал шофьорска книжка поради възрастта си.

Проверка по рама

Според информацията младежът е препускал с висока скорост по бус лентата и е спрял едва когато полицаи на мотоциклети се приближили до колата, която той и негов приятел наели с полски номера. Първоначално полицията каза, че един от полицаите е открил огън, защото стилът на шофиране на Мерзук го е накарал да се страхува за своята безопасност и безопасността на другите, но след като видео от стрелбата се появи онлайн, тази версия беше поставена под въпрос. пазач.
Полицаят вече е обвинен в предумишлено убийство и инцидентът доведе до обвинения в расизъм във френската полиция. Протестите в Париж прераснаха в безредици и за седмица обхванаха цялата страна. Към момента са арестувани най-малко 2,5 хиляди души, над 200 полицаи са ранени.

Такова ниво на насилие не е наблюдавано във Франция от 2005 г., когато смъртта на двама тийнейджъри, бягащи от полицията, принуди хората да излязат на улицата и накара правителството да обяви извънредно положение. Но сега властите на страната все още няма да го въведат. В петък говорител на Елисейския дворец каза, че извънредното положение „не е необходимо“ и че „постепенен отговор“ на насилието, наблюдавано през последните дни, е „по-подходящ“.

Междувременно
Според уебсайта 20мин.ч, сцени на насилие и грабежи в неделя вечерта се случиха в Швейцария. Вдъхновени от френските бунтове, хора се събраха във Флон, квартал в центъра на Лозана, в събота вечерта, призовавайки за „разпръскване на огън, запален от другата страна на границата“. Размирниците атакуваха един от магазините, като разбиха вратата и нападнаха полицаите, които защитиха сградата. Свидетели съобщават за около 200 радикали, които са се сбили с шепа полицаи на мотоциклети, защитени с каски. Съобщава се и за други места, които са били нападнати.

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ