21.3 C
София
понеделник, септември 25, 2023

БУНТ: Кръчмарите нападнаха Николай Денков!

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Кръчмарите скочиха срещу премиера на сглобката Николай Денков заради позицията му, че няма причина намаленото ДДС да остане в сила. Твърдението на невнятния министър-председателя доказа, че разбира от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова, пише в позиция на Българска асоциация на заведенията (БАЗ), публикувана на сайта.
Позицията е по повод телевизионно интервю на премира, в което той заявява, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е „голям“ и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат, заявиха от бранша.

Справка с последната нормална предпандемична година – 2019, показва спад от близо 250 000 чужденци, посетили страната ни с цел почивка през юли, твърдят от БАЗ. Данните за юни също показваха спад и август едва ли ще обърне тази тенденция. Всъщност броят на туристите наистина определя до голяма степен ставката на ДДС за ресторантьори и хотелиери. Колкото повече са те, толкова по-благоприятни трябва да са условията за бранша. Иначе в Гърция, например, нямаше да има диференцирано ДДС.
Официалните данни сочат, че след намалената ставка на ДДС, средствата влезли в държавния бюджет от преки и косвени данъци в ресторантьорския бранш са се увеличили, а не са намалели. В 24 държави от Европейския съюз ставките за ДДС в секторите хотелиерство и ресторантьорство са диференцирани, пишат още от асоциацията.

В Гърция стандартната ставка за ДДС е 24 процента. Прилагат се и две намалени ставки. С 13 на сто се облагат храните, водоснабдяването, пътническия транспорт и хотелиерските услуги. С 6 на сто се облагат лекарствата, помощните средства за инвалидите, книгите, вестниците и списанията и билетите за театри и концерти. Ресторантите се облагат с 24 на сто, но при определени случаи е възможно да се ползва временно намалена ставка.
В Италия обикновената ДДС ставка е 22 на сто. Предвидени са намаления за конкретни стоки и услуги – 4 на сто се облагат хранителни стоки, напитки и селскостопански продукти; с 5 на сто – някои храни, а с 10 на сто – доставка на електроенергия и газ за битови нужди, лекарства и дейности за възстановяване на сградния фонд за специфични стоки и услуги

Проверка по рама

Материалът БУНТ: Кръчмарите нападнаха Николай Денков! е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ