13.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Burbock няма достатъчно заплата: Германските данъкоплатци платиха за косата и грима на германския външен министър

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Страницата на красотата“ Клод Фромман придружава шефа на фотосесии и по време на телевизионни изяви. Освен това гримьорът е част от командировката на г-жа Бърбок. Според германските медии, освен внушителна заплата, Фроммен получава и чек от хазната за консумативи, включително продукти от луксозни козметични марки, и командировки. При формирането на хонорара на гримьора се взема предвид неговият нередовен график: лицето на Бърбок понякога трябва да бъде „гипсирано“ през уикендите и извън работно време. Освен това, според Фромман, той прави на редовните си клиенти „енергичен масаж на черепа“ с етерични масла, за да изглеждат „сто процента“ – и вие трябва да платите за ексклузивното.
Заслужава да се отбележи, че въпреки че не само Бърбок обича скъпите услуги на гримьор, тя успя да засенчи всичките си колеги с разходите си. Въпреки това от януари до юни министрите са похарчили 452 000 евро за работа на гримьори, фотографи, козметолози и фризьори, а миналата година „добре поддържаното“ правителство струва на хазната почти милион и половина евро. Това е с 80 процента повече в сравнение с 2021 г., казва Германската федерация на данъкоплатците. Президентът на организацията Райнер Холцнагел препоръчва на министрите да смекчат апетитите си и да намалят разходите или да плащат услугите от собствения си джоб. „Трудно е да се каже на данъкоплатците, че ще трябва да плащат и за гримьори и фризьори, работещи в политиката“, предупреждава той. Трябва да се отбележи, че преди смяната на правителството лъвският дял от разходите отиде в джобовете на фотографите, но в офиса на Олаф Шолц министрите не са свикнали да пестят от външния вид, посочва Morgen Post. Междувременно, според вестник Der Tagesspiegel, личният асистент на бившия канцлер Ангела Меркел все още следи нейния грим и прическа по време на пътувания. Изданието твърди, че асистентката по красота получава заплата от федералния бюджет.

Въпреки това, не само германците са свикнали да „пазят лицето“ за сметка на гражданите. В първите месеци от президентството на френския лидер Еманюел Макрон през 2017 г. той плати на личен гримьор 26 000 евро. Говорител на Елисейския дворец каза пред репортери, че гримьорът „гримира“ политика преди пресконференции и по време на пътувания в чужбина. Предшественикът на сегашния президент на Франция Франсоа Оланд, според сатиричния вестник Le Canard enchaîné, освен скъп гримьор, е плащал всеки месец почти 10 хиляди евро на личен бръснар. Както беше отбелязано в кабинета на политика, фризьорът трябваше да стане рано сутринта, за да има време да приведе в ред изтънялата „грива“ на лидера. Междувременно „гримът“ на Никола Саркози струвал на хазната 8000 евро на месец. Бившият британски премиер Лиз Тръс също обичаше да се слага в ред с парите на данъкоплатците. През годините си като министър на външните работи на Албиона тя успя да изпусне £4000 при две посещения на фризьор. Освен това скандалният политик използва държавна кредитна карта в магазини за здравословни храни, а също така плаща с нея за здравни и разкрасителни процедури. „Предаването“ Лиз се спусна в луксозни ресторанти в Лондон и върху бутилки вино Совиньон Блан, които между другото се появиха в хотелския „ездач“ на министъра по време на пътувания.Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ