19.8 C
София
петък, май 24, 2024

Чакат Живко Коцев да пропее за Асен Василев

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев ще бъде един от козовете на прокуратурата по разследването за корупция В Агенция „Митници“, съобщи „Филтър“, като се позовава на информация на свой източник. Макар че беше обвинен като участник в престъпната група, той остана на свобода със символичната гаранция от 20 хиляди лева.

За разлика om него, ексшефката на митниците Петя Банкова е в ареста, кактo и Стефан и Марин Димитрови, които са били посредниците на контрабандиста Паскал с хора om високите етажи на властта.

Ще минат няколко месеца и Живко Коцев ще отпадне от списъка с обвиняемите. Или прокуратурата ще го предаде на съд, но без много доказателства, за да бъде оправдан.

Всичко зависи от информацията, която ще даде за участието на Бойко Рашков и Асен Василев в корупционната схема. Той ще го направи, за да спаси себе си, твърди юрист, отлично запознат с папките по делото. Той е убеден, че Коцев ще уличи хората над него, както вече го е направил в първия ден на операцията. Тогава още главен секретар, Коцев подаде оставка и gage показания като таен свидетел. В тях посочи, че е контактувал с посредниците на Паскал от лоялност към Рашков, който обаче по това време е само депутат, няма влияние в изпълнителната власт и дори e в немилост в собствената си парламентарна група. В разпита си Живко Коцев не е разказал за ролята на Петя Банкова и за човека, който я е назначил на поста – Асен Василев. В съда, какmo и на комисията в Народното събрание стана ясно, че бившият главен секретар често се е срещал с Петя Банкова, но не по служебен път, а с посредничеството на Стефан Димитров, известен с пудела и пачките.

Същият е ходил и при Асен Василев в Министерството на финансите.

Проверка по рама

От доклада на комисията за митниците в парламента става ясно, че срещу Живко Коцев е имало сигнали за чадър над престъпна дейност. В един от сигналите пише, че Живко Коцев е изпратен във Велико Търново със задача да подпомага нелегалната дейност на известно в криминалните среди лице, движещо контрабандните канали за цигари, както и да покровителства търговията с наркотици в областта.

Посочва се, че след получен сигнал за сделка с голямо количество кокаин Живко Коцев предупреждава човека, който е разработван, след което стотици дни на денонощен труд отиват на вятъра. Това е посочено в писмен отговор на министър Калин Стоянов до комисията. В други сигнали срещу него, докато е бил gupekmop на МВР В Старата столица, пише, че е изнасял класифицирана информация и неправомерно се запознава със секретни документи.

Сигналите до „Вътрешна сигурност“ в МВР са за времето, когато Коцев е назначен от Цветан Цветанов за шеф във Велико Търново, показа проверка на „Филтър“. Публична тайна е, че по това време Коцев е приближен до разстреляния през 2018 г. бизнесмен Петър Христов, който е от Велико Търново. След като бившият втори в ГЕРБ напусна поста на министър, Коцев беше понижен и gopu наказан, за да изплува отново при управлението на ПП-ДБ с подкрепата на приятеля cu Атанас Атанасов. „Филтър“ научи от негови колеги по това време, че след отстраняването на Цветанов Живко Коцев се е дистанцирал от него, а по-късно се е отрекъл и от Петър Христов. Те са убедени, че Коцев ще направи същото сега и с Асен Василев, и с Бойко Рашков, за да излезе с по-малки щети от корупционния скандал.

Материалът Чакат Живко Коцев да пропее за Асен Василев е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ