България

ЧЕГЪРТАЙТЕ в Темида: Съдът пожали приятелка на Цецка Цачева, убила 6 човека в жестока катастрофа

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Налага се спешно чегъртане на продажните в Темида! Плевенчанката Цвета Таскова, близка до „майката на нацията” Цецка Цачева, получи едва 4 години затвор, въпреки че при катастрофа уби 6 души и рани още 17, разкри Новините Днес.

Това обаче е окончателното решение на Върховния касационен съд, като запознати обясниха пред „Уикенд”, че и самата Цвета, сдобила се с тази магистратска милост, не е случайна. Тя е от Плевен и е от приятелския кръг около Цецка Цачева. 

Катастрофата с тежките последици става на 13 април 2018 г. на магистрала „Тракия” край Вакарел. Малко по-късно тогавашната пиарка на правосъдното министерство Вероника Антова обявява на всеослушание, че въпросната Цвета Таскова е съгражданка на  министър Цачева, припомнят си очевидци.

Нещо повече, става ясно че шофьорката е приятелка с Десислава Абрашева, която пък е шефката на кабинета на Цецка Цачева. При това Цвета Таскова и Абрашева са в ръководството на неправителствена организация с претенциозното име „Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи”.

Проверка по рама

Тя е регистрирана в Плевен, като в онези години вече е изпълнила проект, финансиран с пари от Брюксел, свързан с обучение в ромските махали.  По-късно Абрашева напуска НПО-то, понеже пораства работата й като високопоставен държавен служител.

Тя е завършила право и старта на кариерата й съвпада във времето поразително с възхода на Цецка Цачева в политиката. Нищо чудно, бащата на младата юристка е Емил Абрашев, шеф на Адвокатската колегия в Плевен и активист на ГЕРБ в града.

Преди да стане шеф на министерския кабинет Десислава Абрашева е главен експертен сътрудник в дирекция „Пленарни заседания и финални текстове“ на парламента, оглавяван тогава от Цецка Цачева.

При това в колегите й няма съмнение, че е сред най-близките на шефката на Народното събрание, която подпомага кариерата й, а и като цяло винаги е помагала много сърцато на децата на свои близки от Плевен и дори не си е давала зор да го скрива.

Ето сега пък се оказва, че съдружничката на Абрашева от онова НПО се измъква само с 4 години затвор, въпреки че е затрила 6 души, като най-младата жертва е едва на 16 години, да не говорим за ранените, които са 17.

 Иначе законът предвижда за подобни деяния от 3 до 12 години. Нищо чудно сега да се окаже, че Цвета Таскова е излежала и част от присъдата си в предварителния арест и така на бърза ръка да получи свобода и отново да се понесе с колата си по магистралите. Друг е въпросът как се живее с мисълта, че си причинил смъртта на толкова много хора.

Магазин за Акумулатори

Катастрофата край Вакарел става след като при изпреварване реното на Цвета Таскова удря странично пътническия автобус. Според обвинението нейната кола се удря в предната лява гума на автобуса, при което той се е завърта надясно и се преобръща в канавката.

Самата тя обяснява, че започнала изпреварване със скорост 110 км/ч и още в началото на маневрата усетила несигурност в реното си, което без причина се насочвало настрани. Опитала да го овладее, но не успяла. Самият автобус е идвал от Бургас и повечето хора в него са пътували към летище София за полет в чужбина.

Още на първа инстанция, близката с толкова влиятелни юристи от кръжеца на Цецка Цачева, получава 4 години, понеже процесът минава при съкратено съдебно следствие, а Цвета Таскова признава вината си.

Това намалява присъдата й с една трета. След това Софийският апелативен съд я оправдава по обвинението за „особено тежък случай”. Да припомним – загиват 6 души, а са ранени 17. Пита се, колко трябва да са жертвите, за да е „ особено тежък” случаят?

При това Цвета Таскова според експертите прави поредица от хаотични действия, при които колата й на два пъти се доближава до автобуса на критично близко разстояние. Втория път се стига и до фаталния удар.

Две години преди да се случи всичко това, Цвета Таскова е имала друго тежко провинение, свързано с употреба на алкохол, става ясно по време на процеса.

Материалът ЧЕГЪРТАЙТЕ в Темида: Съдът пожали приятелка на Цецка Цачева, убила 6 човека в жестока катастрофа е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button