16.2 C
София
понеделник, май 20, 2024

Чехия встъпва в длъжност като нов държавен глава

ПРОЧЕТИ СЪЩО

След откриването Петър Павел излезе на балкона на една от сградите на двореца, за да поздрави събралата се публика.

В същия ден Милош Земан, който беше начело на Чешката република през последните десет години, напусна града, отивайки в селската си къща в статута на обикновен пенсионер. Неговата ера свърши.

Разбира се, Земан ще остане в историята на страната като голяма политическа фигура. Това е фигура, която от една страна беше безмилостно критикувана от Prague Coffee House, тоест от либералната част на обществото, а от друга страна беше безусловно подкрепяна и от чешката провинция. Без особени затруднения той печели два пъти президентските избори, но след това повече от веднъж се оказва под заплахата от импийчмънт. Причина за това са често „политически некоректните“ изявления на държавния глава по различни поводи, както и нетривиалните му действия, които не пасваха на ролята на политик, който по конституция е обречен на гибел да не надхвърля представителните функции.

Земан беше категоричен противник на предоставянето на подслон на мигранти от „проблемни“ държави в Чехия, остро критикуваше украинските националисти, след 2014 г. многократно се застъпваше за премахване на антируските санкции, говори унизително за различни аспекти на политиката на ЕС, поставяше американските посланик в Прага на негово място, предизвикателно посети Москва за честването на Деня на победата, скара се на „прехвърлящите“ паметници на съветските войници … Вярно, през февруари тази година, следвайки останалите европейски лидери, той не подкрепи специална военна операция.

Каквото и да говорят за него, а този 78-годишен мъж в продължение на десет години, разбира се, беше „главният чех“. Неговите твърдения и действия, дори грешни, винаги са били продиктувани от прагматизъм и загриженост за интересите на страната.

Проверка по рама

Харизматичен, не лишен от чувство за хумор, бит-убит в политически битки в „тежка категория“, Земан през последните месеци беше прикован към инвалидна количка. Но на вечеря все му липсваше чаша-две сливовица.

Противниците на Милош Земан не пропуснаха шанса да пуснат „черна точка“ след него. Те хвърлиха от Карловия мост в реката горящия митологичен герой Морана, който символизира вече бившия президент. Организаторите на тази акция казаха на пресата, че заедно с куклата те хвърлят във Вълтава „лъжа, вулгарност, арогантност, грубост, нарушение на конституцията, предразсъдъци и омраза, както и пиене на алкохол в работно време“.

Що се отнася до Павел, той обеща в следващите няколко дни да представи на чехите своята програма за първите сто дни от президентския си мандат. В същото време той посочи, че действащите закони силно ограничават възможностите на държавния глава.

Освен това Петър Павел, очевидно, няма да бърза с новодомно парти в Пражкия замък. Според него може да има подслушвателни устройства, което означава, че е възможно изтичане на класифицирана информация. Едва след проверка на всички помещения за наличие на „бъгове“ и изгонване на частна охранителна фирма от Града, новият президент ще се съгласи да работи в тази резиденция.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ