България

ЧЕРНА ПРОГНОЗА: Бедните ще стават по-бедни, богатите – още по-богати

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Финансовата криза в България е свързана с кризата в целия свят. Това е така, защото светът сега е в особена ситуация – първо, има много висока инфлация, и второ, все повече намалява ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП). Непрекъснато се твърди, че високата инфлация е привнесена отвън.

Да, това е така, защото още през 2020 г. започна ръстът в цените на горивата. Инфлацията обаче може да бъде причинена и от вътрешни фактори, най-вече грешки във финансовата политика на всяко едно от правителствата.

Част от инфлацията при нас е привлечена отвън, но друга част от тях са от грешно взети решения, които имат проинфлационен характер.

В България за първи път се случи нещо, което е „чудо“. Тоест за пръв път в рамките на половин година имаме три бюджета и това е пълен абсурд. Първият беше продължение на бюджета от 2021 г., вторият, след като го приехме в края на януари, веднага бе предупредено, че ще има актуализация. И той имаше хоризонт само няколко месеца.

Проверка по рама

Ето, сега дойде т.нар. актуализация на бюджета. Първото нещо, което виждаме, е, че той е построен на абсолютно невярна прогноза -така казват финансовите институции в света, както и най-големите експерти в света.

Това е така, защото имаме предвиден ръст на БВП 2,9%. Но само преди няколко дни Световната банка и големите агенции предвидиха ръст на БВП по целия свят – вкл. и в САЩ. Първо, те дадоха на Щатите тези 2,9% ръст, които са най-мощната икономика в света.

Второ, защото ние сме страна, изключително зависима от внос и външни доставки на основни енергийни и други видове суровини. Само че войната в Украйна раздели. света на две. И за съжаление, източникът на суровини е от другата страна.

Защото не става въпрос само за петрол и за газ, а за основни продукти и метали като желязо, фосфор, паладий, литий и много други. А Украйна и Русия са житниците на света, защото доставят над 50% от зърното – царевица, пшеница и слънчоглед за изхранването на населението.

Най-важното в момента е актуализираният бюджет да приеме мерките, които правителството нарече антикризисни. Те в никакъв случай не са антиинфлационни, напротив – те дори са проинфлационни. Въпросът е дали те ще могат да спрат инфлацията, която в този проект на бюджета пише, че ще стигне 11,9% средно за годината. Как, като само за май месец тя вече е 15,6% и всеки месец се вдига с 1-2 процента. Очакванията са в края на годината инфлацията да стигне 20%

Затова със сигурност средногодишният процент на инфлацията ще е 15-16 на сто. Именно този репер ще очертае основата за изграждането на бюджета. Освен ръста на БВП, и инфлацията влияе изключително много върху приходите и разходите на бюджета. Ако вземем и третия репер, който е дефицитът и въпреки че е закован на 4,1 процента, той надвишава Маастрихтските критерии от 3%.

Магазин за Акумулатори

Нека да кажем, че е 4,1%. Агенция „Фич“, която е нашата рейтингова агенция, даде ръст на дефицита 4,9%, а самите работодатели дадоха ръст 6,2. Тоест излиза, че и този репер не е верен. Когато базата и основата на изграждането на един бюджет са неверни, то и той самият и изпълнението му е под въпрос.

Трябва да се има предвид, че всяко правителство обича инфлацията, защото събира инфлационни пари от данъците. Тъй като се твърди, че имало висока събираемост, ако погледнем цифрите в самия бюджет, ще видим следното нещо, което не е много успокоително: че данъчните приходи растат само с 347 милиона лева, а неданъчните- това са таксите, с 240 милиона.

Общият ръст е 587 милиона лв. Колко искаме да похарчим за тези антикризисни мерки – над 2 милиарда. А за пенсиите сега трябва да похарчим 1,365 млрд. лева, за да можем да постигнем този ръст.

Идва въпросът – какво правим с него.

Само че, преди да отговорим, трябва да признаем, че ние правим бедните по-бедни и богатите по-богати.

Това е така по простата причина, че както оповести правителството, за втория стълб капиталът расте бавно и с него засега няма да се занимаваме. Основната пенсия се формира на разходен и покривен път през първия стълб.

В България има малко над 2 млн. пенсионери. От тях след ковида близо 1 милион пенсионери (точната цифра е 986 000) са на минимална пенсия.

И какво предлага правителството на пенсионерите – да включи към пенсията им 60-те лева за ковид, която вече става антиинфлационна добавка, но хората вече ги имат в своя бюджет, защото са ги получавали. И другото е, че увеличават основната пенсия на всеки пенсионер с 10%. Можем веднага да пресметнем, понеже половината от пенсионерите са на минимална пенсия, ако изключим добавката от 60 лева, тя ще се увеличи само с 37 лева.

Това прави по 1 лев на ден.

Максимална пенсия от 1500 лв. взимат около 30 000 души, за които сумата ще се увеличи със 150 лева, което е по 5 лева на ден и е пет пъти повече от другите. Това означава, че бедните стават по-бедни.

Работата е там, че ние не помагаме на най-бедните,а за да им помогнем, трябва да го правим не през пенсионната система, а през социалното подпомагане

Защото по този начин изкривяваме и деформираме пенсионната система. Тази система се пита каква връзка имат 60-те лева и 10-те процента с осигурителния принос.

Ако трябваше да го увеличаваме на базата на златното швейцарско правило, трябваше да е с 6,1%. Само че ние казваме, че няма да е така, а ще е 10%. Ето как влияем нездравословно на хората, които плащат нашите пенсии, а това са тези, които работят.

Всъщност ние им казваме: „Няма значение, вие не можете да си сметнете пенсията, понеже ние сме изкривили цялата пенсионна система, но не ми плащайте вашите социални осигуровки”. И какъв стимул имат те, като знаят, че може да дойде второ, трето или четвърто правителство, което си измисля други принципи, които нямат никаква връзка с осигурителния принос.

Смятам, че нашата актуализация на бюджета е слон на глинени крака, защото в нея нямаме пари, с които да осигурим дори ръста на пенсионерите. А чакаме 1 милиард да вземем от Плана за възстановяване и европейските фондове.

Догодина на нас ще ни трябват 3,400 млрд. лв., за да изпълним пенсиите, а по-до- година – 4,200 млрд. Най-трагичното е, че дори предвидените мерки не са финансово обезпечени.

Текст на икономиста Мика Зайкова, публикуван във в. „Галерия”

Материалът ЧЕРНА ПРОГНОЗА: Бедните ще стават по-бедни, богатите – още по-богати е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort