30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Чували ли сте за сексуален сомнамбулизъм? Ето какво го причинява

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Постоянната липса на сън и хъркането, усложнено от спиране на дишането, може да причини секссомния – неконтролирано сексуално поведение насън, казва биологът Анна Луиза Диас, специалист по психобиология. Тя цитира други допринасящи фактори и възможности за лечение пред Health News.

Психобиологът отбелязва, че сексуалното ходене насън не е добре разбрано и се смята за рядко явление. Това отчасти се дължи на факта, че хората не се обръщат към специалисти поради чувствителността на проблема или не знаят за неговото съществуване.

Диас обясни, че при секссомнията пациентите проявяват сексуално поведение в съня си, което е по-агресивно от обикновено, защото не контролират действията си.

Диас добави, че проявите на секссомния най-често се появяват по време на бавната фаза на съня, когато зениците на очите почти не се движат. Според нея това най-вероятно се дължи на нестабилността на мозъка в по-дълбоките стадии на сън.

Стресът, умората, хроничното лишаване от сън, успокоителните, употребата на алкохол или наркотици, други нарушения на съня и ходенето насън могат да провокират прояви. Освен това сексуално поведение по време на сън може да възникне поради обструктивна сънна апнея – частично или пълно запушване на горните дихателни пътища по време на сън, поради което човек спира да диша за повече от десет секунди.

Биологът предупреди, че лечението не дава гарантиран и бърз резултат. Затова тя препоръча на страдащите от това състояние да спят в отделна стая, да заключват вратата на спалнята, да се откажат от лошите навици и да спазват график за сън. / и във Фейсбук

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ