28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Цветен парад на будистки фенери в Сеул

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Събитията на Yongdeunghwe (фестивал на будистките (лотосови) фенери) също ще се проведат в неделя, 21 май. След това се отделя една седмица за будистите да посещават храмове, да се молят и да правят дарения на Буда.

Рожденият ден на Буда Шакямуни ще се чества на 27 май, според будисткия календар тази година е 2567-а поред. В Южна Корея, както и в редица други страни от Източна Азия, този празник е официален почивен ден. Като се има предвид, че падна в събота, почивният ден в страната беше преместен на понеделник, 29 май, което позволява на корейците да си организират дълъг уикенд за себе си.

Вечерта в събота, 20 май, се състоя може би най-колоритното и жизнено събитие от целия комплекс от събития на фестивала. Парад на хартиени лотосови фенери се проведе на централната улица на Сеул Джонно. Както знаете, цветето лотос се счита за свещено за будистите, символизиращо красотата и силата на духа, който устоява на всички изпитания и трудности на ежедневието, достигайки нирвана. Известно е също, че лотосът се ражда в тинята на езерце, като постепенно се превръща в красиво цвете.

В парада на будистките фенери участниците носеха хиляди големи и малки хартиени фенери, които са осветени отвътре. Участниците изработиха най-различни фенери – от огромни до малки, в различни форми и цветове и дефилираха от портата Хонгджимун до главния храм на водещия местен будистки орден Чогиеса.

Будисткият фестивал на фенерите в Корея отдавна е много популярен и обичан не само от местните, но и от чужденците. Мнозина идват специално, за да се качат на него, а също и да се насладят на красивото пролетно време на Корея, което все още не е отстъпило място на летните жеги. Спектакълът с най-красивите будистки фенери и герои от будистката митология, „реещи се“ във вечерния мрак е наистина фантастичен. След парада, в центъра на Сеул, в района на метростанция Chonggak, се проведоха народни тържества и веселби, които събраха голям брой участници.

Проверка по рама

Трябва да се отбележи, че подобни паради на фенери се проведоха вечерта на 20 май не само в Сеул, но и в много други големи градове на Южна Корея. Будистките храмове в страната вече са украсени с хиляди фенери и ще запазят празничното си облекло още няколко седмици. Предлагаме на вашето внимание фоторепортаж от парада на будистките фенери в Сеул.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ