3.9 C
София
сряда, декември 6, 2023

Д-р Борян Бужов, д.м.: Фибромиалгията се съпровожда от скованост, отпадналост и нарушения в съня

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Фибромиалгията е заболяване – фантом, както го наричат някои лекари. Причината е, че има признаци и симптоми, които често остават дълго време неразпознати. По темата разговаряме с д-р Борян Бужов, д.м.
Визитка

♦ Д-р Борян Бужов, д.м., е специалист по неврология, мануална терапия и акупунктура в гр. София. Завършва медицина в Медицински университет, гр. София, през 2000 г. През 2003 и 2004 г. работи в Медицински университет „Лайден”, Холандия.
♦ През 2005 г. защитава дисертационен труд на тема: „Фациоскапулохумерална мускулна дистрофия – клинико-генетично изследване” и е удостоен с награда „Млад учен на годината акад. д-р Асен Хаджийолов”.

♦ През 2006 г. придобива специалност по нервни болести.
♦ От 2010 г. работи в областта на мануалната медицина в тясна колаборация с председателя на Българското дружество по Мануална медицина на вертеброгенните заболявания (БДММВЗ). През 2013 г. е избран за секретар на БДММВЗ.

Проверка по рама

♦ През 2015 г. успешно завършва Основен курс по акупунктура и моксибустия към Българското дружество по традиционна китайска медицина.
♦ Член е на Българското дружество по мануална медицина на вертеброгенните заболявания (БДММВЗ) – секретар на дружеството и член на управителния съвет, а също така на Българското дружество по традиционна китайска медицина, член е и на Българския лекарски съюз. Практикува в ДКЦ 3 в София.

– Д-р Бужов, какво е характерното за болката при фибромиалгията?

– Фибромиалгията е все по-често разпознаваемо заболяване, с хронична мускуло-скелетна болка, която обхваща двете половини на тялото и се разпростира под и над нивото на кръста. Съпровожда се от скованост, обща отпадналост и нарушения в съня. Освен това при фибромиалгията може да се намесят емоционални и ментални нарушения като депресия и безпокойство, както и изтръпвания и мравучкания по крайниците.
Най-честите места на болка при това коварно заболяване са шията (отпред и/или отзад), раменете (точки отпред и отзад), таза, ръцете и краката. Фибромиалгията се диагностицира с определяне на броя болезнени точки, като той обикновено е над 11 от 18 търсени точки. Истината е, че при това заболяване може да ви боли не само в тези точки, а навсякъде по тялото, поради което диагностичните критерии за бройка и място не са абсолютни. В допълнение, оплакванията имат периоди на влошаване и на затихване, с усилване и отслабване на симптомите.

– Ясни ли са причините за отключване на заболяването?

Магазин за Акумулатори

– Причината за възникване на фибромиалгията не е установена, но се смята, че се дължи на промяна в централното възприятие на болката и на настъпили невроендокринни/невротрансмитерни промени. Така например при нея се установява промяна в т.нар. субстанция „Р” в гръбначния стълб, понижен кръвоток в част на главния мозък, наречена таламус и др.
Все пак, независимо че анамнезата не може да установи връзка с предхождащи събития при пациентите в 40% от случаите, при 15% от тях се установява единична травма, при други 15% – промяна в опорно-двигателния апарат на тялото, при 10% – предхождаща инфекция, при 10% – преживян тежък емоционален стрес и в останалия процент различни други причини.

и във Фейсбук/media/source/202310/1697014411_str_8_1.jpg“ title=“undefined“>

Д-р Борян Бужов
– Какво е по-специфичното при поставянето на диагнозата – фибромиалгия?

– Диагнозата се поставя чрез снемане на медицинската история на пациента, провеждане на различни образни и електрофизиологични изследвания и някои лабораторни проби. Всички те изключват други медицински причини за оплакванията при пациентите и насочват към фибромиалгията. Не е случаен фактът, че за поставянето на диагнозата понякога са нужни месеци, а дори и години. Един от диагностичните критерии е оплакванията при пациентите да са с давност поне три месеца.

– Какъв е подходът на традиционната китайска медицина към лечението на заболяването?

– Традиционната китайска медицина подхожда комплексно върху проявите на фибромиалгията. Източната медицина, в лицето на акупунктурата и моксотерапията, предлага чудесна алтернатива или допълнение към западната, като вместо медикаменти се използват тънки акупунктурни иглички и различни билкови препарати. Игличките са незаменимо средство в борбата с основната причина за настъпването на болката при пациентите, а именно – появата на т.нар. тригерни точки. Те се образуват в мускулите, когато мускулни влакна не могат да се отпуснат и остават съкратени, не могат да се хранят достатъчно и с времето натрупват болезнени субстанции в себе си. 

Вследствие на това чрез нервните пътища предават чувството за болка до центрове на мозъка, които ги разпознават като причина, водеща до увреждане на тялото. В китайската медицина съществува техника на убождане с игли на установени тригерни точки, което води до моментално облекчаване на пациента. Клиничните изпитвания с прилагане едновременно на акупунктура и на мощна моксотерапия в болезнените зони доказва високата си моментна ефективност, сравнима дори с опиатите. Проследяващите визити при тези пациенти установяват и дългосрочна ефективност, която е по-добра от тази на медикаментите. В по-тежките случаи се използва и техниката на игла-нож. 

В допълнение, китайската медицина разпознава различни образи в патогенезата на фибромиалгията от пълен и празен тип. Съобразно тях се третират и допълнителни точки. Обикновено се подбират локални (когато не са на меридианите, са т.нар. а-ши точки), съседни и далечни точки. В зависимост от зоната на болката се използват регионални точки: за горната част на гърба, за шията, за средната за долната (ниската) част на гърба, за ръцете и за краката. При невъзможност за приложение на акупунктурни игли тригерните точки се обработват чрез акупресура.

– Има ли случаи, в които се налага прилагането и на мануална терапия?

– Доста често при фибромиалгия се установяват промени в междупрешленните стави и в костовертебралните стави (между напречните израстъци на прешлените и ребрата). Те често съвпадат с а-ши точките в конкретните сегменти на гръбначния стълб – шиен, гръден или поясен. Техниките на мануалната медицина и в частност мобилизационните техники и мануалните манипулации са от изключителна полза за моментално преодоляване на болката в тези области.

По време на прегледа се установяват промяна в регионалната подвижност на отделни сегменти на гръбначния стълб. Определя се причината, на която това се дължи, и при установени промени в областта на междупрешленните стави на гръбнака – т.нар. болезнени междупрешленни дисфункции, се провеждат мануални мобилизации или манипулации в конкретния сегмент. Те възстановяват нормалното разположение на междупрешленните ставички една спрямо друга и се прекъсва порочният кръг на болка, предизвикана от неправилно разположение на прешлените.

– Какво е най-важно при избора на акупунктурните точки, така че да се постигне максимален ефект от лечението?

– Важно за избора на акупунктурни точки е и моделът на засягане, който най-общо може да бъде от пълен и празен тип. Общото при повечето типове е наличието на „влага“, която е основна като причина и впоследствие – като презентиращ симптом. Затова акупунктурата е насочена към елиминиране на влагата, подсилване на органите, отговорни за нейното премахване, както и някои други специфични точки, свързани със „стагнация на Qi“ и „стазата на кръвта“. 

Важно е също, че при работата с акупунктурна игла е желателно да се постигне усещане на т.нар. „Дъ-чи“ („пристигане на лечебната енергия“) в точките или по протежение на меридианите на тялото. То се представя като тежест, разтягане, мравучкане, затопляне или чувство за преминаване на слаб електрически ток. Съвременните изследвания установяват, че такова усещане може да се постигне и с приложението на лазер с достатъчна мощност в акупунктурната точка.

Описва се дори възможността да се повиши силата на лазерното въздействие с промяна на интензивността на неговото лъчение. Установено е, че ефективността е във връзка с количеството на доставената в акупунктурната точка енергия. Смята се, че прагът за въздействие е 5 J/cm2.

При работата в акупунктурните точки е необходимо да се гарантира добро проникване в дълбочина на лазерния лъч, подобно на акупунктурната игла. Затова другата важна характеристика на лазерния лъч, освен неговата мощност, е дължината на използваната вълна.

Милена ВАСИЛЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ